Startup Estonia: Eesti iduettevõtete kasv on kogu maailmas muljet avaldav

PM Majandus
Copy
Eesti suurima käibega iduettevõtte Bolt.
Eesti suurima käibega iduettevõtte Bolt. Foto: Herman-Erik Isop

Eesti iduettevõtete kogukäive ulatus selle aasta kolme kvartaliga 931,5 miljoni euroni. See on 63 protsenti enam võrreldes 2020. aasta sama perioodiga, kui Eesti idusektori käive oli 570,5 miljonit eurot, teatab Startup Estonia.

Eesti iduettevõtted ületasid sel aastal vaid üheksa kuuga kogu eelmise aasta käibenumbri. Mullu 12 kuuga tegid Eesti iduettevõtted Startup Estonia andmetel 782 miljonit eurot käivet. 

Startup Estonia juht Eve Peeterson kommenteeris, et iduettevõtte üks peamine eesmärk on võimalikult kiire kasv, kuid võrreldes teiste riikidega on kohaliku idusektori kasv muljet avaldav. «Ka suurimad skeptikud ei saa täna enam eirata tõsiasja, et Eesti tehnoloogiasektorist on kasvamas üks suurima potentsiaaliga majandusharu Eestis,» sõnas Peeterson.

Telli Postimehe majandustoimetuse iganädalane uudiste ülevaade e-mailile

Liitu uudiskirjaga

Kolme kvartali suurima käibega olid Bolt – 474 miljonit eurot, Adcash – 24,3 miljonit eurot, Paxful – 19,4 miljonit eurot, Crezu – 16,3 miljonit eurot ja 3Commas Technologies – 16 miljonit eurot.

Peeterson lisas, et kuigi käibemaksukohustuslase esitatud käibedeklaratsioonide andmed erinevad majandusaasta aruande andmetest, annavad need siiski parima võimaliku ülevaate sektori hetkeseisust. «Numbrid võivad pisut erineda, aga kiire kasvu tendents on fakt,» lisas ta.

Startup Estonia hallatavas andmebaasis on registreeritud 1290 iduettevõtet. 86 ettevõtet ehk 7 protsenti andmebaasis olevatest iduettevõtetest on loodud sel aastal.

Üle kümne aasta on tegutsenud viis iduettevõtet ning viieaastaseid ja vanemaid on Eesti start-up'i andmebaasis 347 ehk 27 protsenti. Selle aasta kolme kvartaliga on toimunud ka kolm iduettevõtete müüki: Icefire, GetID ja SpectX.

Eesti iduettevõtete suurimaks tegevusalaks on äritarkvara ja -teenused, kus tegutseb 18 protsenti andmebaasi ettevõtetest ehk 234 iduettevõtet. Teisel kohal on finantstehnoloogiate valdkond (170 iduettevõtet ehk 13 protsenti) ja kolmandal kohal on lõpptarbijale suunatud toodete ja teenuste tegevusvaldkond (135 iduettevõtet ehk 11 protsenti).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles