Lagarde ei söanda rääkida ECB baasintressi tõstmisest aastal 2023 (1)

Copy
Euroopa Keskpanga president Christine Lagarde.
Euroopa Keskpanga president Christine Lagarde. Foto: KAI PFAFFENBACH

Euroopa Keskpanga president Christine Lagarde ütles esmaspäeval, et ei söanda spekuleerida intressimäärade tõstmise üle aastal 2023.

 

Keskpanka on survestatud täpsustama, kuidas see kiirenevale inflatsioonile vastab, kuid Lagarde ütles europarlamendi majanduskomiteele, et ei söanda 2023. aasta kohta midagi öelda. Varem on ta öelnud, et intressi tõstmine tuleval aastal on äärmiselt ebatõenäoline.

Lagarde nentis, et euroala inflatsioon on olnud üllatavalt kiire, tõustes oktoobris energiahindade toel 4,1 protsendi tasemele, mis on 13 aasta rekord.

Keskpank prognoosib aga, et keskpikas plaanis jääb hinnakasv alla kaheprotsendist eesmärki.

ECB prognoosib tulevaks aastaks tänavusest kiiremat palgakasvu, kuivõrd töötajad on pidamas tööandjatega läbirääkimisi uute palgalepete üle, ütles Lagarde.

Pole aga tõendeid, et kõrgemad palgad kiirendaks hinnakasvu, viies pikas perspektiivis kiirema inflatsioonini, märkis ta.

Lagarde rääkis ka, et keskpanga ergutuspakettide varane lõpetamine pole soovitav, kuna see pärsiks majanduse taastumist.

Keskpanga rahapoliitika nõukogu koguneb 1,85 triljoni eurose pandeemia-aegse varaostuprogrammi (PEPP) tulevikku arutama 16. detsembril. Programm peaks praeguse kava järgi lõppema märtsis 2022.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles