GRAAFIK Teise samba pensionifondidest on raha välja võtnud ja võtmas üle 210 000 inimese (8)

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Rahapakid
Rahapakid Foto: Mufid Majnun/Unsplash

Teisest sambast raha kätte saanud või väljavõtmise avalduse teinud isikute ja kogu raha korraga välja võtvate pensioniealiste inimeste arv on kasvanud juba 210 057 elanikuni, selgub pensionikeskuse statistikast.

Perioodil 1. jaanuarist kuni 31 märtsini esitasid avalduse teisest sambast raha väljavõtmiseks 149 260 inimest (tõsi, siin pole küll arvesse võetud tagasivõetud avaldusi), 1. aprillist kuni 31. juulini 12 369 ja 1. augustist kuni tänaseni 17 245 kontoomanikku.

Lisaks tööealistele on pensioni korraga väljavõtmise avalduse esitanud 31 292 elanikku (ei sisalda isikuid, kes on oma avalduse tühistanud).

Peaaegu kõik pensioniealised on soovinud teisest sambast raha välja võtta korraga, sest fondipensioni avaldusi on teinud vaid 536 ja pensionilepingu avaldusi (ehk kindlustusfirma kaudu) vaid 151 inimest. Kogu raha korraga välja võtvad pensioniealised peavad maksma sellelt kümme protsenti tulumaksu, Fondipensioni ja pensionlepingu avalduse teinud inimesed tulumaksu maksma ei pea ja kuu kaupa väljavõetavad summad ei lähe ka tulumaksuvaba summa arvestusse.

Inimesed, kes tegid avalduse teise samba pensionifondist raha väljavõtmiseks enne 31. märtsi, said oma raha kätte juba septembri alguses. Need, kes tegid avalduse enne augustit, saavad raha kätte jaanuari alguses ning alates 1. augustist avalduse teinud fondiosakute omanikud saavad raha kätte maikuus.

Pensioniikka veel mitte jõudnud inimestel tuleb teisest pensionisambast välja võetavalt summalt maksta 20 protsenti tulumaksu.

Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles