Nortal: lähiaastatel on IT-sektoris puudu 7000 töötajat

BNS
Copy
Nortal grupi personalijuht Kadi Tamkõrv.
Nortal grupi personalijuht Kadi Tamkõrv. Foto: Erakogu/ Silver Gutmann

Tarkvaraarendusettevõte Nortal grupi personalijuhi Kadi Tamkõrva sõnul on IT-sektoris lähiaastatel puudu ligi 7000 inimest ning selge on see, et Eesti haridussüsteem ega ettevõtted ei suuda sellises koguses spetsialiste turule koolitada.

«Hetkel liigub kodumaine talent ühest ettevõttest teise. IT-sektor on üpris väike, teatakse, kus head inimesed töötavad ja päris palju on taktika läinud sellele, kuidas teisest ettevõttest endale tegijaid nii-öelda üle meelitada. See aga ei ole kindlasti jätkusuutlik, mistõttu on välistöötajate sissetoomine sektori vaates väga kriitiline,» märkis Tamkõrv Eesti Panga reedel toimunud töörändeseminaril.

Eesti Masinatööstuse Liidu tegevjuht Triin Ploomipuu kinnitas kvalifitseeritud oskustööjõu puudust. Ploomipuu nentis, et tehnikavaldkonnas on tavapärane, et tekib konkurents kogu maailmas ning samamoodi värvatakse ka Eesti oma talente mujale.

Bolti kaasasutaja Martin Villigi sõnul on hetkel Eestis küll välistööjõu sissetoomise puhul loodud kvoodivaba erand iduettevõtjatele, ent võimalusel tuleks seda laiendada ka muudes suurema ekspordivõimekuse- ja lisandväärtusega valdkondades.

Villig tõi ühe murekohana välja ka hetkel kehtiva reegli, mille alusel kvalifitseerub iduettevõtteks vaid alla 10 aasta vanune firma, mistõttu ei saa näiteks Pipedrive, kus töötab ligi 500 inimest, enam samadel alustel välistalenti palgata.

«Nutikat tööjõudu on vaja Eestisse tuua, sest koolid ei suuda sellisel hulgal koolitada ja ümberõppe võimalused mingil määral küll töötavad, kuid ka need ei ole piisavad. Kui tahame oma majandust kasvatada, siis peab tooma teatud hulga spetsialiste väljast,» tõdes Villig, ent avaldas lootust, et kui riik on nõus ettevõtjatega dialoogi pidama, leitakse ka kõigile sobilikud lahendused.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles