Müller töörändest: Eesti on juba kuus aastat sisseränderiik

PM Majandus
Copy
Eesti Panga president Madis Müller.
Eesti Panga president Madis Müller. Foto: Elmo Riig

Eesti Panga presidendi Madis Mülleri sõnul on Eesti juba kuus aastat riik, kuhu tuleb elama ja töötama igal aastal rohkem inimesi, kui siit lahkub; seda asjaolu peab tema sõnul arvestama arutades töörände mõju Eesti majandusele.

«Kuna oleme muutunud väljaränderiigist sisseränderiigiks, tekib küsimus, millist majandusarengut me soovime. Teame, et ilma sisserändeta jääb Eestis tööealisi aasta-aastalt vähemaks, aga kas see on vaid probleem või ka võimalus? Kuna tööränne on mitmepalgeline teema, siis soovisime pakkuda platvormi asjalikuks aruteluks ja tuua kokku võimalikult palju erinevaid vaatepunkte,» ütles Müller.

Keskpanga presidendi sõnul on töörändel mitmeid tahke, sest näiteks põllumajanduse ja IT-sektori vajadused on erinevad. Samuti on väga erinev mõju Eesti tööturule lühiajaliste ja pikaajaliste välistöötajate kaasamisel.

«Üks viis sisserännet vaadata on see, kas välismaalt tulev töötaja asendab kohalikku või täiendab siinsel tööturul olevate inimeste oskusi ja teadmisi,» lisas Müller.

Eesti Pangas toimus reedel seminar, kus arutati töörände mõju Eesti majanduse tulevikule. Seminari käigus räägiti värskematest Eesti rändetrendidest ja Norra kogemusest sisserändega. Lisaks toimus kaks vestlusringi ekspertide ja ettevõtjatega ning seminari lõpetas parlamendiparteide esindajate debatt töörände üle.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles