Ministeerium plaanib 69 miljonit eurot maapiirkondade lairiba püsiühenduse parandamiseks

BNS
Copy
Eesti leppis Venemaaga kokku 3G 1900/2100MHz sagedusala mobiilside koordinatsioonilepingu muudatustes.
Eesti leppis Venemaaga kokku 3G 1900/2100MHz sagedusala mobiilside koordinatsioonilepingu muudatustes. Foto: Marko Saarm

Majandus- ja kommunikatsiooniministeerium (MKM) on ette valmistamas toetusmeetmeid lairiba püsiühenduste rajamise toetamiseks maapiirkondades, selleks on aastateks 2021 kuni 2027 kavandatud anda toetust kokku 69,29 miljonit eurot.

Toetusmeetmed võtavad muu hulgas arvesse ka piirkondlikke erinevusi ning püsiühenduste vajadusi.

Toetusest 24,29 miljonit eurot moodustavad Euroopa Liidu taasterahastu vahendid ja 45 miljonit eurot Euroopa regionaalarengufondi vahendid. Lisaks on kavas toetada 18,74 miljoni euroga katkematu 5G leviala tagamist peamistel transpordikoridoridel.

Kuna 3G ja 4G võrgu toetuseks pole Euroopa Liidu raha võimalik kasutada, siis praegu ministeeriumil selles valdkonnas toetusmeetmete väljatöötamist kavas ei ole.

Ühtlasi palus MKM selle aasta septembris tarbijakaitse ja tehnilise järelevalve ametil läbi viia kahe maakonna detailne mobiilsidelevi mõõtmise pilootprojekt ning kaardistada piirkonnad, kus levi üldse puudub või kus selle kvaliteet ei ole hea. Mõõtmised Võrumaal ja Lääne-Virumaal on veel pooleli.

Valitsuse kinnitatud arengukava «Eesti digiühiskond 2030» seab eesmärgiks, et 2030. aastaks on Eestis asukohast sõltumata kättesaadav ülikiire, usaldusväärne ja taskukohane sideühendus, mis võimaldab luua ja kasutada uudseid teenuseid. Antud eesmärk hõlmab endas nii püsiühenduste kui mobiilsidevõrkude kaudu kasutatavaid andmesideteenuseid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles