Rootsi naftafirma juhte süüdistatakse Sudaani sõjakuritegudes

BNS
Copy
Lundin Oili juhatuse esimees Ian Lundin.
Lundin Oili juhatuse esimees Ian Lundin. Foto: Lundin Oil

Rootsi naftafirma Lundin Energy kahele tippjuhile esitati süüdistus Sudaani režiimi toimepandud sõjakuritegudele kaasaaitamises aastatel 1999–2003, teatas neljapäeval Rootsi prokuratuur.

Süüalused on Šveitsi kodanikust Alex Schneiter, kes oli toonase Lundin Oili asepresident, ja rootslane Ian Lundin, kes oli firma tegevjuht aastatel 1999–2003 ja juhatuse esimees alates aastast 2002.

Tandem on uurimise all olnud aastast 2010 ja kahtlusalusteks nimetati nad aastal 2016.

«Neid kahtlustatakse seotuses Sudaani toonase režiimi toimepandud sõjakuritegudega eesmärgil kindlustada firma naftaäri Sudaani lõunaosas,» teatas prokuratuur.

Prokuratuur nõudis ka, et firmalt konfiskeeritaks 1,4 miljardit Rootsi krooni ehk 140 miljonit eurot, mis teeniti Sudaani äri müügiga aastal 2003.

Firma naftaotsimisväli Block 5A asus ühes toonasest kodusõjast enim räsitud piirkonnas ja seda hallati koos konsortsiumiga, kuhu kuulusid Malaisia Petronas, Austria OMV ja Sudaani Sudapet.

Kui Lundin väljalt aastal 1999 naftat leidis, alustasid Sudaani sõjavägi ja sellega liidus olev relvarühmitus operatsiooni piirkonna enda kontrolli alla saamiseks ja Lundin Oili tegevusele soodsate tingimuste loomiseks, teatas prokuratuur.

Operatsioon hõlmas õhurünnakuid, inimrööve, rüüstamisi, tsiviilelanike tapmist ja tervete külade mahapõletamist.

Firma toonased juhid said süüdistuse, kuna Lundin Oil oli Sudaani valitsuselt palunud, et firma tegevust julgestaks sõjavägi, «teades seejuures, et sõjavägi peab haarama kontrolli Block 5A üle sõjalise jõuga», ütlesid prokurörid.

Block 5A asub nüüdses Lõuna-Sudaanis, mis iseseisvus Sudaanist aastal 2011.

Ian Lundini advokaat ja Lundin Energy' esindajad lükkasid süüdistused tagasi, öeldes, et need on alusetud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles