Rimi emafirma läheb erakätesse

Ronald Reinap
, reporter
Copy
Rimi supermarket.
Rimi supermarket. Foto: Margus Ansu

Rootsi suurim toidukaupade kett ICA Gruppen plaanib minna eraomandisse 107,4 miljardi krooni (10,9 miljardi euro) väärtusega, vahendab Bloomberg.

ICA enamusomanik, mis koosneb 1500 jaemüüja ühendusest, soovib kolmapäeval tehtud avalduse kohaselt omandada kõik aktsiad, mis talle veel ei kuulu. Kontsern näeb aktsiaturult lahkumist kui võtmetegurit ettevõtte moderniseerimiseks keset kasvavat konkurentsi veebipõhiste toidupoodide poolt. Rootsi ettevõte seisab silmitsi ka suurema konkurentsiga Lidli näol Lätis ja Eestis, kus neil on Rimi Balticu kett.

Ülevõtmine oleks üks Euroopa suurimaid tarbijakaubandustehinguid sel aastal ja järgneb Briti toidupoodide keti Morrison Supermarkets omandamisele ülevõtmisfirma Clayton Dubilier & Rice poolt 7 miljardi naela (8,25 miljardi euro) eest. Prantsusmaa Carrefour on samuti olnud sukeldunud konsolideerimise läbirääkimistesse, püüdes ja ebaõnnestudes müüa end nii Kanada Alimentation Couche-Tardile kui ka kodumaisele konkurendile Auchanile.

Traditsioonilised jaemüüjad on üha enam ohustatud e-kaubanduse konkurentide poolt, mis on süvenenud pärast seda, kui koroonaviiruse pandeemia sundis miljoneid ostjaid koju jääma. ICA sõlmis 2018. aastal litsentsilepingu Briti Ocado Groupiga, et aidata kaasa tarnete tugevdamisele, kuigi ootab, et aasta lõpuks kasutab platvormi vaid 100 kauplust.

534 krooni (53,4 euro) suurune pakkumine aktsia kohta tuleb ICA-handlarnas Forbundilt ja pensionifondilt AMF ning kujutab endast 11% preemiat võrreldes teisipäevase sulgemishinnaga. Aktsia tõusiski kolmapäeval kell 10.30 Stockholmis peaaegu 11 protsenti.

«Nüüd peame keskenduma kasvule orienteeritud pikaajalistele investeeringutele, mis sobivad kõige paremini väljaspool aktsiaturgu, ja meil on hea meel, et AMF on meiega sel teekonnal kaasas,» ütles ICA-handlarnas Forbundi esimees Magnus Moberg. ICA-handlarnas Forbund on toidukaubanduskontserni suurim aktsionär 54-protsendilise osalusega. AMFile kuulub pärast tehingut 13 protsenti aktsiatest ja hääleõigustest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles