Eesti hakkab looma rohepoliitika visiooni (9)

BNS
Copy
Peaminister Kaja Kallas COP26 kliimakonverentsil Glasgows.
Peaminister Kaja Kallas COP26 kliimakonverentsil Glasgows. Foto: Phil Noble

Peaminister Kaja Kallas märkis valitsuse rohepoliitika juhtkomisjoni kokkusaamise järel, et Eesti lööb kaasa EL-i kliimaeesmärkide saavutamisel, kuid rohepoliitika vajab selget visiooni ja tegevusplaane.

 

Rohepoliitika juhtkomisjon jätkas teisipäevasel istungil arutelu, et töötada välja Eesti seisukohad strateegilistes küsimustes ja valikukohtades, mis puudutavad Euroopa Liidu 2030. aasta kliimaeesmärki vähendada heitkoguseid vähemalt 55 protsendi võrra ning saavutada 2050. aastaks kliimaneutraalsus.

Kliimaõigustiku «Eesmärk 55» raames tuleb Eestil ja teistel liikmesriikidel vaadata läbi kliima-, energia- ja transpordialased õigusnormid, et viia kehtivad õigusaktid kooskõlla seatud eesmärkidega.

Kohtumisel otsustati, et keskkonnaministeerium esitab 2022. aasta kevadel rohepoliitika juhtkomisjonile analüüsi ja ettepanekud jätkusuutliku rohepoliitika rahastamismudeli kasutuselevõtuks oma haldusalas.

Keskkonna-, majandus- ja kommunikatsiooni-, rahandus- ning haridus- ja teadusministeerium asuvad välja töötama ühiseid lähtekohti, mis puudutavad rahastusmudeli kasutuselevõttu.

Valitsuse rohepoliitika juhtkomisjoni juhib peaminister ning selle alalised liikmed on ettevõtlus- ja infotehnoloogiaminister, haridus- ja teadusminister, keskkonnaminister, maaeluminister, majandus- ja taristuminister, rahandusminister, riigihalduseminister ja välisminister.

Komisjoni eesmärk on koordineerida rohepoliitika elluviimist Eestis kestliku majanduskasvu edendamiseks. 

Juhtkomisjoni juurde on loodud ka ekspertrühm, kelle ülesanne on teha valitsuskomisjonile ettepanekuid, mille põhjal koostab valitsus tegevuskava rohepoliitika edukaks elluviimiseks Eestis.

Rühma juhib Lauri Tammiste ja selle koosseisu kuluvad Tõnis Arjus, Ivar Dembovski, Aveliina Helm, Marti Hääl, Arno Kütt, Priit Lepasepp, Taavi Madiberk, Margus Muld, Marek Rannala, Helen Sooväli-Sepping, Anne Sulling, Madis Toomsalu, Eva Truuverk ja Ants-Hannes Viira.

Kommentaarid (9)
Copy
Tagasi üles