WHO hoiatas, et 2022. aastal võib maailma tabada suur süstlapõud (10)

Copy
Süstlad.
Süstlad. Foto: Tairo Lutter

Maailma Terviseorganisatsioon (WHO) hoiatas teisipäeval, et aastal 2022 võib maailmas olla puudu kuni kaks miljardit süstalt, mis ähvardab pidurdada ka üleilmset vaktsineerimist, kui tootmismahud ei suurene.

Süstlapõua põhjustas Covid-19 vastu vaktsineerimise kampaania, mille käigus kulus maailmas tavapärasest miljardeid süstlaid rohkem.

WHO ravimite ja tervishoiutoodete vanemnõunik Lisa Hedman ütles, et kui suureneb vaktsiinidooside varu, siis peab sellega sammu pidama ka süstalde tootmine.

«Tõstatame tõsise mure, et meil võib tekkida puudus vaktsineerimise süstaldest, mis omakorda võib viia tõsiste probleemideni, nagu vaktsineerimise aeglustumiseni,» ütles ta ajakirjanikele.

«Sõltuvalt vaktsineerimise tempost võib tekkida puudus miljardist kuni kahest miljardist süstlast.»

AFP ametlikel andmetel põhineva statistika kohaselt on kogu maailmas manustatud üle 7,25 miljardi Covid-19 vaktsiinidoosi.

See on aastas tavapäraselt tehtavate vaktsiinide arvust pea kaks korda suurem ja kaks korda suurem ka tavapäraselt vaja olevate süstalde arvust.

Hedmani sõnul võib süstlapõua üheks tõsisemaks tagajärjeks olla viivitus korralisel vaktsineerimisel, mis võib mõjutada rahvatervist «veel aastaid», juhul kui põlvkond noori jääb ilma lapsepõlves tehtavatest vaktsiinidest.

Põud võib viia ka süstalde ja süstlanõelade ebaturvalise korduvkasutuseni.

Hedman ütles, et süstlapõuda võivad veelgi halvendada ekspordipiirangud ja transpordiprobleemid.

Ta kutsus riike üles planeerima süstlavajadusi ette, et vältida paanilist kokkuostmist.

Hedmani sõnul «püütakse vähendada puudu olevate süstalde arvu nullini».

Kommentaarid (10)
Copy
Tagasi üles