Kvartali jooksul püstitati uusi puidu hinnarekordeid

BNS
Copy
Illustratiivne pilt metsaraiest.
Illustratiivne pilt metsaraiest. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

SA Erametsakeskuse tänavuse aasta kolmanda kvartali puiduturu ülevaate järgi püstitati kvartali jooksul peaaegu kõigis sortimentides uusi hinnarekordeid.

Erametsakeskuse hinnastatistika järgi jätkasid okaspuupalkide hinnad 2021. aasta kolmandas kvartalis kasvamist. Männipalkide hinnakasv jäi vahemikku 4–5 protsenti, kuusepalk kallines ligi 5 protsenti ja kuusepeenpalk ligi 7 protsenti, selgus Erametsakeskuse hinnastatistikast.

Kolmanda kvartali esimestel kuudel püstitasid palkide hinnad absoluutseid hinnarekordeid. Standardpalkide tihumeetri hind ületas 110 euro piiri ning peenpalkide hind 100 euro piiri.

2020. aasta sama ajaga võrreldes on hinnakasv olnudpalju suurem. Männipalk on kallinenud ligi 40 protsenti, männipeenpalk enam kui 37 protsenti, kuusepalk enam kui 59 protsenti ja kuusepeenpalk enam 56 protsenti.

Selle aasta kolmanda kvartali lõpu seisuga oli keskmine hind Erametsakeskuse hinnastatistika alusel männipalgil 109,05 eurot tihumeetri kohta, männipeenpalgil 97,54 eurot tihumeetri kohta, kuusepalgil 104,67 eurot tihumeetri kohta ja kuusepeenpalgil 97,78 eurot tihumeetri kohta.

Kui eelmise kvartali lõpu seisuga olid lehtpuu jämesortimentide hinnad langustrendis, siis kolmanda kvartaliga on kõigi nelja sortimenti hind teinud suure hüppe ülesse. Kvartaliga kallines kasepakk ligi 9 protsenti, kasepalk enam kui 16 protsenti, haavapalk 22,5 protsenti ja lepapalk enam kui 19 protsenti. Haava- ja lepapalgi hind on ühtlasi ka hinnastatistika absoluutsed rekordid.

Eelmise aasta septembriga hindu võrreldes on hinnatrend laias laastus sama. Kasepakk kallinses aastaga ligi 10 protsenti, kasepalk ligi 9 protsenti, haavapalk enam kui 22 protsenti ja lepapalk 24 protsenti.

2021. aasta kolmanda kvartali lõpu seisuga oli keskmine hind Erametsakeskuse hinnastatistika alusel kasepakul 123,55 eurot tihumeetri kohta, kasepalgil 80,86 eurot tihumeetri kohta, haavapalgil 54,32 eurot tihumeetri kohta ja lepapalgil 51,31 eurot tihumeetri kohta.

Paberipuiduturul kõikide sortide hinnad kasvasid. Kõige väiksem hinnakasv oli männi- ja haavapuidul ligikaudu 3 protsenti. Kuusepuit kallines ümmarguselt 4 protsenti ja kasepuit 6,5 protsenti.

Kallimaks sordiks on kolmkümmend järjestikku kuud olnud kasepuit ja odavaimaks kaheteistkümnendat kuud haavapuit. Aastataguse ajaga võrreldes on jätkuvalt langustrendis haavapuit, hinnalangus oli ligi 6 protsenti. Teised sordid on eelmise aasta septembriga võrreldes kallinenud – männipuit enam kui 7 protsenti, kuusepuit enam kui 5 protsenti ja kasepuit ligi 15 protsenti.

Tänavuse aasta kolmanda kvartali lõpu seisuga maksis tihumeeter männipuitu 36,60 eurot tihumeetri kohta, kuusepuitu 35,80 eurot tihumeetri kohta, kasepuitu 45,80 eurot tihumeetri kohta ja haavapuitu 32,63 eurot tihumeetri kohta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles