Elroni juht: energiahindade tõus võib tõsta rongipiletite hinda (1)

PM Majandus
Copy
Elron juht Lauri Betlem.
Elron juht Lauri Betlem. Foto: Eero Vabamägi

Elroni juhatuse esimees Lauri Betlem rääkis ERR-ile, et elektri-, aga ka diislihinnatõus paneb neid keerulisse olukorda, mistõttu ei saa välistada ka rongipiletite hinnatõusu. 

Elroni juhi teatel muudab piletihinnast rääkimise keeruliseks energiahindade etteaimatamatus. «Suures plaanis on keeruline ette näha, mida elektrihinnad teevad,» tõi Betlem välja, miks on keeruline prognoosida järgmise aasta energiakulu ning seda praegu eelarve aruteludes arvestada.

«Täna pigem tundub paratamatu, et kulud suurenevad,» lisas Betlem, kes ei välistanud võimalust, et ka rongipiletite hinnad seetõttu kallinevad.

Samas rõhutas ta, et piletihinna kehtestab minister käskkirjaga ning ministeeriumi eelduse kohaselt peaks ka Elron ise leidma oma tegevuses kokkuhoiukohti.

Septembri lõpus Postimehe samateemalisele küsimusele vastates oli Elroni juht hinnatõusust rääkides vaoshoitum, kuid möönis probleemi juba toona. «Hetkel ei ole plaanis rongipiletite hindu muuta, kuid elektri hinnataseme pikaajalise tõusu puhul peame katteallikate otsimisega kindlasti tegelema hakkama,» sõnas riigiettevõtte esimees toona.

Elron opereerib Eesti reisirongiliikluse teenust 18 elektrirongi ja 20 diiselrongiga.

Kuhu kulub Elroni raha?

Rongioperaatori ärikulud olid 2020. aastal 44,5 miljonit eurot.

Suurimad kuluartiklid:

raudteeinfrastruktuuri kasutustasu 19,7 mln eurot (44%)

tööjõukulud 8,43 miljonit eurot (19%)

materjali - ja energiakulud 6,74 miljonit eurot (15%)

põhivara kulum ja allahindluskulud 6,13 miljonit eurot (14%)

muud tegevus- ja ärikulud 3,7 miljonit (8%)

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles