Rahapesu Andmebüroo tühistas krüptofirma tegevusloa

PM Majandus
Copy
Rahapesu andmebüroo juht Matis Mäeker.
Rahapesu andmebüroo juht Matis Mäeker. Foto: Konstantin Sednev

Eile, 8. novembril tühistas Rahapesu Andmebüroo virtuaalvääringu teenuse pakkuja Izibits OÜ tegevusloa ning samal ajal kehtestati ettevõttele majandussanktsioonid ka USAs.

Rahapesu Andmebüroo (RAB) teatel tuvastasid nad, et Izibits tegutses ajal, mil ta ei oleks tohtinud teenust pakkuda ning mil ta ei vastanud seaduses sätestatud nõuetele. Samuti jättis ettevõte vastamata andmebüroo järelepärimistele. Kõike seda arvesse võttes tunnistas RAB ettevõtte tegevusloa kehtetuks.

RABiga samal ajal kehtestasid ka Ameerika Ühendriikide ametivõimud Izibitsile finantssanktsioonid, sest ettevõte osales vahetusplatvormi Chatex tegevuses, mis oli seotud lunaraha vahendamise ja teiste finantskuritegudega.

Eestis on välja antud ligikaudu 400 virtuaalvääringute teenuse pakkumise tegevusluba, kusjuures suur osa neist ettevõtetest on Eestiga nõrgalt seotud. RABi juhi Matis Mäekeri sõnul on see suur oht Eesti riigi mainele ja majandussüsteemile.

«Näeme virtuaalvääringu teenusepakkujates eelkõige finantskuritegevusega seotud riskide järk-järgulist kuhjumist ning nende realiseerumist. Kirjeldatud näide on üks nendest,» ütles Mäeker ja lisas, et koostöös USA ametivõimudega suudeti tuvastada ja sanktsioneerida finantskuritegevust võimaldav võrgustik.

Esimest korda rääkis RAB virtuaalvääringute valdkonna riskidest 2018. aasta aastaraamatus ning leidis siis, et valdkonna reguleerimisel tuleb teha kiireid muudatusi. 2019. aasta detsembris tegi riigikogu muudatused vajalikes seadustes, karmistades tingimusi virtuaalvääringu teenuse pakkujatele.

RAB 2020. aasta riskihinnang ja 2021. aasta suvel läbi viidud jätkuanalüüs kinnitasid, et muudatused ei ole kiirelt kasvavate riskide maandamiseks piisavad ning sektori riskid kasvavad edasi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles