Kanada valitsus Air Canadale: pange oma tegevjuht prantsuse keelt õppima

Ronald Reinap
, reporter
Copy
Air Canada lennuk.
Air Canada lennuk. Foto: Bayne Stanley

Kanada suurima lennuettevõtja tegevjuht peaks oma iga-aastase juhatuse ülevaate raames parandama oma prantsuse keele oskust, ütles riigi tähtsuselt teine valitsusametnik esmaspäeval, kui lennufirmat tabas keelekonflikt.

 

Air Canada tegevjuht Michael Rousseau lubas eelmisel nädalal parandada oma prantsuse keele oskust ja vabandas märkuste eest, milles ta väitis, et tal ei ole vaja rääkida prantsuse keelt, mis on Kanada teine keel, kuigi lennufirma on ametlikult kakskeelne, vahendab Reuters.

Keel on endiselt tundlik teema enamasti prantsuskeelses Quebecis, riigi suuruselt teises provintsis, kus rahulolematus inglise keele domineerimise üle aitas 1970. aastatel kaasa separatistliku Parti Quebecois tõusule.

Rousseau kommentaarid ja otsus pidada oma kõne peaaegu täielikult inglise keeles sai rohkelt kriitikat Kanada peaministri Justin Trudeau poolt ja Montrealis, kus on lennufirma peakorter.

Esmaspäeval avalikustatud kirjas Air Canada juhatusele ütles asepeaminister Chrystia Freeland, et Rousseau oskus suhelda prantsuse keeles «peaks olema üks tema peamistest tulemuslikkuse eesmärkidest, mille juhatus on kehtestanud, ja see peaks mängima olulist rolli juhatuse iga-aastases hinnangus tema tegevuse kohta».

Freeland, kes on ühtlasi ka Kanada rahandusminister, ütles, et prantsuse keeles suhtlemise oskus peaks saama kriteeriumiks lennuettevõtte kõrgematele ametikohtadele edutamisel. Freeland märkis kirjas, et Ottawa omab umbes 6 protsenti Air Canada aktsiatest ja on üks lennuettevõtja suurimaid aktsionäre.

Osana pandeemilisest päästepaketist võttis Ottawa aprillis osaluse Air Canadas, mille suhtes kehtib riigi ametlike keelte seadus ja mis peab teenindama kliente inglise ja prantsuse keeles.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles