Mario Draghi valitsus loob Itaalias majandusimet

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Puhkeva majandusime taga on Euroopa Keskpanga endine president Mario Draghi, kellest sai selle aasta 13. veebruarist Itaalia peaminister ning kel on parlamendis väga suur toetus.
Puhkeva majandusime taga on Euroopa Keskpanga endine president Mario Draghi, kellest sai selle aasta 13. veebruarist Itaalia peaminister ning kel on parlamendis väga suur toetus. Foto: Chigi Palace Press Office/Filipp

Itaalia majandus, mis oli aastakümneid stagnatsioonis, on muutnud otsustavalt käiku ning tänu laialdasele vaktsineerimisprogrammile, majandusreformidele, mis on kaasa toonud suurinvesteeringuid, ning ekspordi kasvule on hakanud viimastel kuudel jõudsalt taastuma ning tõusma kiireima kasvuga suurriigiks.

«Itaalia majanduse väljavaade on parem, kui me kevadel arvasime,» ütles riigi peaminister Mario Draghi (pildil) septembris. Valitsus, aga ka OECD ja veel terve hulk analüüsikodasid prognoosib riigi selle aasta majanduskasvuks kuus protsenti, mis on palju suurem kui aprillis prognoositud 4,5 protsenti.

Reitinguagentuur Standard & Poor’s andis paar nädalat tagasi riigi võlareitingule stabiilse väljavaate, mis tähendab, et seda võidakse järgneva poole aasta tõsta.

Itaalia oli oma suuruse tõttu kümnenditaguse Euroopa võlakriisi üks murelapsi, aga õnneks (paljuski tänu Draghi poliitikale Euroopa Keskpanga juhina) riik siiski rahvusvahelist finantsabi ei vajanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles