Eesti maksusüsteem hinnati maailma kõige konkurentsivõimelisemaks (5)

BNS
Copy
Lauri Haav
Lauri Haav Foto: Herkki Erich Merila

USA mõttekoda Tax Foundation avaldas hiljuti raporti Majanduskoostöö ja Arengu Organisatsiooni (OECD) riikide maksude konkurentsivõimest, mille esikohal troonib kaheksandat aastat järjest Eesti.

Kohaliku maksusüsteemi tugevustena tuuakse teiste seas esile maamaksu sõltumatust sellel paikneva kinnisvara väärtusest ja 20-protsendilist ettevõtete tulumaksu, mis rakendub üksnes kasumi väljavõtmisel.

Ettevõtlus- ja infotehnoloogiaminister Andres Suti sõnul aitab tugev ning konkurentsivõimeline maksusüsteem Eestil hoida oma ettevõtluskeskkond siinsetele ettevõtjatele soodne ja ligi meelitada välismaa ettevõtjaid. 

«Eesti maksusüsteem toetab vaba ettevõtlust ja vähene bürokraatia annab võimaluse keskenduda maksimaalselt oma toodete ning teenuste arendamisele, mis on tugev konkurentsieelis,» ütles Sutt.

Eesti plussiks on ka lihtne ja ühetaoline üksikisiku tulu maksustamine konkurentsivõimelise maksumääraga, märkis Sutt. Seda kinnitab konsultatsioonifirma Brand Finance tänavune riiklike brändide raport, millest selgub, et Eesti on kõige kiiremini kasvav riiklik kaubamärk maailmas. Võrreldes eelmise aastaga kasvas Eesti brändi väärtus 38 protsenti.

Raporti kohaselt on Eesti edule pannud aluse digiühiskonna edukas toimimine koroonapandeemia vältel. Raportis tuuakse esile ka e-residentsuse programm ühe suurima panustajana riikliku brändi tugevusse ja kiiresse kasvu. 

«Ajal, mil paljud riigid hakkasid koroonapandeemia puhkedes alles otsima lahendusi teenuste digitaliseerimiseks, olid 99 protsenti Eesti avalikest teenustest ühiskonnale juba digitaalselt kättesaadavad,» ütles e-residentsuse programmi tegevjuht Lauri Haav. 

Eestil on praegu ligi 90 000 e-residenti üle 170 riigis.

E-residentsuse programm loodi 2014. aasta lõpus eesmärgiga pakkuda välisriigi kodanikele turvalist ligipääsu Eesti riigi e-teenustele.

Alates e-residentsuse programmi käivitamisest on üle 86 000 e-residendi Eestisse loonud enam kui 18 000 uut ettevõtet. Programmi otsene majanduslik mõju Eesti riigieelarvele on olnud üle 70 miljoni euro.

Eesti oli esimene riik, mis hakkas väljaspool riigipiire elavatele inimestele pakkuma e-residentsust. Praegu on sarnaseid algatusi käivitanud või käivitamas näiteks Leedu, Läti, Dubai, Aserbaidžaan, Portugal, Ukraina ja teisedki.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles