Miljardäri ennustus: naftafirmad ei maksa pikas plaanis enam midagi (12)

Kaja Koovit
, majandustoimetuse juhataja
Copy
Bill Gates Glasgows.
Bill Gates Glasgows. Foto: Foto:Scanpix/ AFP

Kui valitse pikaajalisi investeeringuid, siis on miljardär Bill Gatesil selge soovitus:  suurte naftafirmade poole ei maksa vaadata.

Kuna maailm tahab liikuda fossiilsetest kütustest kaugemale ning keskenduda üha rohkema puhtale ning taastuvenergiale, jäävad enam kui sajandi jooksul turul juhtpositsiooni hoidnud naftafirmad hätta, tõdes Microsofti kaasasutaja Bill Gates Glasgow kliimakogunemisel.

«Osa neist hiidudest langevad. 30 aasta pärast on mõned neist naftafirmadest väga vähe väärt,» lausus Gates. Ta on üks taastuvenergia investeeringute ning rohetehnoloogiate eestkõnelejatest, vahendab USA populaarne investorite kanal CNBC.

Suured naftafirmad nagu ExxonMobil, BP ja Royal Dutch Shell on pidanud viimases viie aasta jooksul leppima aktsia hinnalangusega. Seda eriti Covid-19 pandeemia puhkedes, kui nõudlus järsult langes ning suured gaasi- ja naftafirmad pidid leppima üüratute kahjumitega.

USA suurim naftafirma ExxonMobil jäi mullu 20 miljardi dollariga miinusesse. Ettevõte turuväärtus on 275 miljardit dollarit, kuid kuna riigid, ka USA muudavad kliimamuutustega võitlemiseks senist energiapoliitikat ning autotootjad liiguvad elektrilise tuleviku suunas, muutuvad ka investorid naftafirmade tuleviku suhtes üha kahtlevamaks.

Kommentaarid (12)
Copy
Tagasi üles