Eesti Pank hoiatab väikeinvestoreid: hinnad on nii kiiresti tõusnud, et tuleb arvestada kukkumise riskiga (3)

Kaja Koovit
, majandustoimetuse juhataja
Copy
Aktsiaturg.
Aktsiaturg. Foto: Scanpix/ REUTERS

Meie aktsiahinnad on võrreldes naaberturgudega kiiresti tõusnud, kodumajapidamiste arv investorite seas on suurenenud ja on oht, et nad ei ole endale teadvustanud, et aktsiahindade kiire tõusu korral on alati ka risk, et need võivad alla tulla, tõdes Eesti Panga finantsstabiilsuse osakonna juhataja Jaak Tõrs finantsstabiilsuse aruannet tutvustades.

 

Tõrs tõdes, et Eesti aktsaihindade kasvu naaberriikidega võrreldes tuleb tõdeda, et see kasv on väga kiire. Hinnakasv peegeldab aga seda, et see kasv on suhteliselt õhuke. Õhukese turu korral võimendab suhteliselt väike raha lisandumine turgu ja kui see raha lahkub, siis on ka langus suurem, rääkis Tõrs.

«Alati kui hinnakasv on olnud kiire, suureneb risk, et hinnad võivad kukkuma hakata,» lausus ta.

Aktsiahindade muutus.
Aktsiahindade muutus. Foto: Kuvatõmmis.

Turu korrektsioon on Tõrsi sõnul täiesti loomulik olukord, sest kiire hinnatõusu korral hakkavad investorid vaatama, et mõned aktsiad võivad olla ülehinnatud ja hakkavad aktsiaid müüma. 

Kodumajapidamiste arv on investorite seas suurenenud. « Teiste riikide kogemused näitavad, et nad käituvad karjainstinktina, mitte ratsionaalselt.  Kui hinnad lähevad kiiresti üles, siis on alati tõenäosus, et hinnad tulevad alla. Nende riskidega peab arvestama,» tõdes Tõrs.

Kodumajapidamiste arv investorite seas on kasvanud.
Kodumajapidamiste arv investorite seas on kasvanud. Foto: Kuvatõmmis.
Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles