LHV: tarbijahinnakasv saavutas oktoobris tõenäoliselt oma tipu

BNS
Copy
Kristo Aab
Kristo Aab Foto: Konstantin Sednev

LHV makroanalüütiku Kristo Aabi hinnangul saavutas tarbijahinnakasv oktoobris tõenäoliselt oma tipu.

Hinnaindeks kerkis aasta varasemaga võrreldes 7 protsenti, samas oli kuises arvestuses üle poole aasta näha taas hinnalangust. «Tõenäoliselt jääb hinnakasv enam-vähem sama kiireks aasta lõpuni, kuid hakkab seejärel tasapisi aeglustuma,» ütles Aab BNS-ile.

Rahunemist toetab analüütiku sõnul valitsuse otsus kompenseerida kõikidele tarbijatele jaotusvõrguettevõtte kaudu pool elektri võrguteenuse tasust, mistõttu oli juba oktoobris kodudesse jõudnud elekter ligikaudu viiendiku võrra odavam kui septembris.

«Teisalt sai energiakandjate hinnatõus alguse juba 2020. aasta lõpus ja seega tingib ka järjest kõrgem võrdlusbaas hinnakasvu mõningase aeglustumise,» lausus Aab.

Viimastel kuudel hoogu kogunud toiduainete hinnakasv jätkub analüütiku sõnul kindlasti ka järgmisel aastal, kuid selle mõju indeksile on tagasihoidlikum kui energiakandjate oma.

Tarbijahinnaindeks tõusis oktoobris aastavõrdluses 7 protsenti ning langes võrreldes möödunud kuuga 0,2 protsenti. Mulluse oktoobriga võrreldes olid kaubad 6 protsenti ja teenused 8,9 protsenti kallimad.

Tarbijahinnaindeksi muutus võrreldes eelmise aasta sama kuuga oli viimati 7 protsenti või suurem 2008. aasta detsembris, mil see oli samuti 7 protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles