Luminor: energiahinnad on maailmaturul saavutanud tipu

BNS
Copy
Luminor Eesti peaökonomist Tõnu Palm.
Luminor Eesti peaökonomist Tõnu Palm. Foto: Remo Tõnismäe

Luminori peaökonomisti Tõnu Palmi sõnul on maailmaturul märke sellest, et energiahinnad on saavutanud tipu ja kohati juba kerges languses.

«Ka toorainehinnad metallidest kuni puiduni on madalamad kui veel mõnda aega tagasi. Samas kasvul on toiduaine hinnad ja ka tööstuskaubad. Autode hinnad kerivad ning samuti lennupiletid,» rääkis Palm BNSile.

Kõrgete energiahindade ja kahekohaliste tootjahindade mõju kandub ökonomisti sõnul nüüd väikse viiteajaga üle teistesse hindadesse ja see hoiab inflatsiooni suvele vastu minnes kõrgel.

«Tuleb loota, et energiahinnad Euroopas on saavutanud tipu ja tuulisem ning vesisem ilm toetab Norra hüdroenergia toodangu toel madalamaid elektrihindu,» lausus Palm.

Kõrgem hinnakasv on Palmi sõnul reaalsus, millega tuleb arvestada. «Kui aasta tagasi prognoosisin tänavuseks oktoobriks ja novembriks 6-protsendist hinnakasvu, siis täna on tegemist protsent kõrgema hinnakasvuga. Samas kiirema hinnakasvu taustal kasvavad ka palgad ja see toetab mõnevõrra kasvavate kuludega toimetulekut neil, kellel palk kasvab,» märkis Luminori peaökonomist.

Aasta pärast suvele vastu minnes on Palmi hinnangul euroalas juba mõõdukam hinnakasv kui eesseisva sügise ja talve kõrged numbrid.

Seejuures ligikaudu pool hinnakasvust tuleb energia ja toiduainehindade mõjul. Energiahindade panus ökonomisti sõnul edaspidi väheneb ning kasvab toiduaine ning tööstuskaupade osakaal.

«Energiahindade mõju on sedavõrd suur, et arvestades kõrget võrdlusbaasi oleme aasta pärast juba paremas seisus,» rõhutas Palm.

Tarbijahinnaindeks tõusis oktoobris aastavõrdluses 7 protsenti ning langes võrreldes möödunud kuuga 0,2 protsenti. Mulluse oktoobriga võrreldes olid kaubad 6 protsenti ja teenused 8,9 protsenti kallimad.

Tarbijahinnaindeksi muutus võrreldes eelmise aasta sama kuuga oli viimati 7 protsenti või suurem 2008. aasta detsembris, mil see oli samuti 7 protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles