Elektriarve tõi šoki: sooja oktoobri eest maksad nagu külmal talvekuul (16)

Kaja Koovit
, majandustoimetuse juhataja
Copy
Elektri eest tuleb maksta varasemast kõvasti rohkem.
Elektri eest tuleb maksta varasemast kõvasti rohkem. Foto: Madis Veltmann

Tarbijad said kätte oktoobrikuu elektriarved, mille vaatamine nõuab eelkõige elektriga kütjatel tõsist vaprust. Võrreldes eelmise aastaga on arved hüppeliselt suurenenud ning vastu vaatavad numbrid on harjumuspärased külmadel talvekuudel.

Nii on 100-ruutmeetrise elektriküttega korteri elektriarve 100 eurot. Mullu samal ajal soovis elektrifirma saada 56 eurot. Ehk kasv on 75 protsenti. Elektritarbimine suurenes samal ajal 7,6 protsenti. Septembrikuuga võrreldes on elektriarvele lisandunud 26 eurot. 

Arve suurenemise juures tuleb tähele panna, et võrgutasu on riik poole võrra vähendanud ning septembrikuus lülitas korteriomanik kütte sisse alles kuu viimaseks kolmandikuks.  Kuna elektriarve on Eesti Energia iseteeninduses veel genereerimisel, siis täpseid arvekomponente ei ole näha.  Aasta tagasi moodustas 56-eurosest arvest elektrienergia 23,4 ning võrguteenus 16,75 eurot. 

Osaliselt elektriküttel maja omanik sai pea 200-eurose elektriarve. «Sellised numbrid vaatasid vastu veebruarikuus,» tõdes ta. 

Elektribörsi Nord Pool andmetel maksis elektrienergia megavatt-tund oktoobris keskmiselt 105,61 eurot. Seda on vähem kui septembrikuu 122,4 eurot. 

Aasta tagasi oktoobris tuli megavatt-tunni eest maksta aga 37,62 eurot. 

Võrdluseks: põhjanaabrite juures Soomes maksis megavatt-tund tänavu oktoobris 64,84 eurot. Aasta varem oli hind 31,08 eurot.

Kommentaarid (16)
Copy
Tagasi üles