Saaremaa Piimatööstus kaotas mullu käibes ja süvendas kahjumit

BNS
Copy
Saaremaa piimatööstus
Saaremaa piimatööstus Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

Möödunud majandusaastal oli AS-i Saaremaa Piimatööstus müügitulu 22,7 miljonit eurot, mis oli 5 protsendi võrra väiksem kui 2019. aastal, sealjuures süvenes ettevõtte kahjum 0,5 protsendi võrra 733 918 euroni.

Enim müügitulu teenis ettevõtte 63,5 protsendiga juustu- ja kohupiimatootmisest, millele järgnes 31,5 protsendiga muude piimatoodete tootmine, selgub ettevõtte majandusaasta aruandest.

Toorpiima varus ettevõtte mullu valdavalt Saaremaa, Hiiumaa ja Muhumaa piimatootjatelt, kes on ka piimaühistu liikmed, lisaks varuti esimesel poolaastal toorpiima veel Läänemaalt. Kokku varus ettevõte mullu toorpiima kokku enam kui 48 000 tonni, mis on ligi 2 protsenti vähem kui 2019. aastal ja mahepiima 2644 tonni, mis on võrreldes tunamullusega 7 protsenti vähem.

Müügituludest moodustas ekspordi osatähtsus 33 protsenti, mis jäi 2019. aastaga samale tasemele. 2020. aasta teises kvartalis sai ettevõte tõsiselt pihta COVID-19 esimesest lainest, mis tekitas juhtkonna sõnul kaks kolmandikku kogu aasta kahjumist.

Juhtkond tõi tegevusaruandes välja, et kuigi 2020. aasta pakkus COVID-19 kriisi näol suuri väljakutseid, tegeleti aktiivselt tootearenduse ning kaubamärgi uuendamisega. Turule toodi paarkümmend uut toodet – uudsed kissellid, saaremaine jogurt, toorpudrud ning kohupiimad. Uue näo said ka vanad tooted – juust, või ning seni plastikkanistris müüdud mahepiim pakendatakse alates 2020. aasta märtsikuust keskkonnasõbralikus EloPakis.

Investeeringute mahuks möödunud aastal kujunes ligi 700 000 eurot, millest suurema osa moodustas EloPaki pakkeliin.

Piimatööstuse keskmine töötajate arv taandatuna täistööajale oli mullu 102 nagu ka 2019. aastal. Tööjõukulud tõusid aastaga aga 13,6 protsenti 2,7 miljoni euroni.

Bilansipäeva seisuga oli ettevõttel ligi 2,1 miljonit eurot jaotamata kasumit.

AS-i Saaremaa Piimatööstus emaettevõte on Saaremaa Piimaühistu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles