Riik palub Eesti Energial elektriarvetega oodata

BNS
Copy
Rahandusminister Keit Pentus-Rosimannus.
Rahandusminister Keit Pentus-Rosimannus. Foto: Mihkel Maripuu

Rahandusminister Keit Pentus-Rosimannus palub Eesti Energia AS-i osaluse valitsejana ettevõttel oktoobrikuu jaotusvõrguteenuse arved väljastada erandlikult mitte enne, kui määrus, millega kehtestatakse võrguteenuse tasude osaline ja ajutine kompenseerimine, on jõustunud.

Meetme rakendamiseks vajaliku majandus- ja taristuministri määruse vastu võtmine ja avalikustamine on Pentus-Rosimannuse sõnul lõppjärgus, kuid vajab ministeeriumil veel mõned päevad aega. Eelduslikult võetakse määrus vastu novembri teise nädala jooksul, märkis minister kirjas Eesti Energia juhile ja nõukogu esimehele.

Kui ettevõte arved siiski enne määruse jõustumist väljastab, palub minister need väljastada selliselt, et need kajastavad välja saadetaval arvel 50-protsendist soodustust, mis saab hiljem määruse alusel kehtestatava meetme raames võrguettevõtjale kompenseeritud.

28. oktoobril otsustas valitsus kabinetinõupidamisel, et 2021. aasta oktoobrist 2022. aasta märtsini leevendatakse elektri lõpptarbijatele energia hinnašokki, kompenseerides 50 protsenti võrguteenuse tasudest ja sellega kaasnevast käibemaksust. Ühtlasi otsustati vähemkindlustatud peredele hüvitada septembrist märtsini 80 protsenti elektri-, gaasi- ja kaugkütte hinnatõusust.

Võrgutasude meetmeks kulub riigieelarvest hinnanguliselt üle 88 miljoni euro, vähemkindlustatud peredele suunatud meede maksab ligikaudu 37 miljonit eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles