Rohepoliitika ekspertrühma juht: lähema 10 aasta jooksul tuumajaama ei tule (6)

Merike Lees
Copy
Stockholmi Keskkonnainstituudi Tallinna keskuse ja valitsuse rohepoliitika juhtkomisjoni nõustava eksperdirühma juht Lauri Tammiste. 
Stockholmi Keskkonnainstituudi Tallinna keskuse ja valitsuse rohepoliitika juhtkomisjoni nõustava eksperdirühma juht Lauri Tammiste. Foto: Sander Ilvest

Kuidas vältida energiavaesust ja tagada õiglane üleminek taastuvenergiale, sellele otsib vastuseid valitsuse rohepoliitika juhtkomisjoni juurde loodud nõuandev eksperdirühm, mida juhib Stockholmi Keskkonnainstituudi Tallinna keskuse juhataja Lauri Tammiste. Tema fookuses on energia- ja ressursitõhusus, tuumaenergia võimekust ta Eestis lähema 10 aasta perspektiivis ei näe.

Kuidas teist valitsuse rohepoliitika eksperdirühma juht sai?

Helistasid peaministrit nõustavad inimesed ja uurisid, kas ma ei tea kedagi, kes võiks sellist komisjoni juhtida või äkki võiksin ma hoopis ise seda teha. See oli pakkumine, millele ei saanud ei öelda. Isegi kui on teada, et sellega kaasneb palju vastuolulisi ootusi ja ajaraamid meie tegevusele on väga väikesed. Seda lihtsalt tuleb teha. Sama tunne oli kõikidel inimestel, keda ma sinna eksperdirühma kutsusin. Kõik ohkasid, et kurat küll, kõigega on nii kiire, aga see on nii oluline, et tuleb panustada, tuleb aidata.

Mis oli esimene ülesanne, mille te valitsuselt saite?

Esimene ülesanne oli defineerida ülesanne ja teha kindlaks, kas me saame ühtemoodi aru, mida see komisjon teeb ja mis on selle töö lõpptulemus. Teine oli pakkuda välja ja leida need inimesed, kes komisjoni moodustavad. Sellise eksperdirühma kokkupanek on väga keeruline, sest erinevaid sotsiaalpartnereid ja katusorganisatsioone on nii palju ning erinevaid tahke ja sektoreid veelgi rohkem. Kokku sai eksperdirühm, kelle ülesanne on anda valitsuse rohepoliitika teostamiseks oma hinnang ja soovitused. See ei asenda kaasamist ja läbirääkimist, ühiskondlikku diskussiooni ega poliitika kujundamist.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles