Energialt käibemaksu langetamine seisab Reformierakonna taga (3)

BNS
Copy
Riigihalduse minister Jaak Aab.
Riigihalduse minister Jaak Aab. Foto: Matti Kämärä / Põhjarannik

Riigihalduse minister Jaak Aab ütles Vikerraadio saates«Uudis+», et koalitsiooninõukogu on energiahindade äkilise kasvu mõjude leevendamiseks energia käibemaksumäära langetamist arutanud, kuid koalitsioonipartner Reformierakond meedet otseselt ei toetanud.

«Me otsisime neid erinevaid lahendusi ja leidisme kaks kiiremat,» ütles Aab viidates juba vastu võetud meetmetele, millega kompenseeritakse kõigile tarbijatele võrguteenuse tasust 50 protsenti ning hüvitatakse vähemkindlustatud peredele 80 protsenti elektri-, gaasi- ja küttehinna tõusust.

Aab selgitas, et kui näiteks võrguteenuse tasu kompenseerimine on hõlpsasti rakendatav, siis käibemaksu langetamine võtab aega mitu kuud. «Kõigepealt tuleb see seadus läbi menetleda, siis tuleb vastavad infotehnoloogia lahendused teha – mitte ainult riigil, vaid ka ettevõtjal ja nii edasi. See oleks kindlasti võtnud kaks-kolm kuud aega,» rääkis minister.

Seepärast esimeses valikus käibemaksulangetus tema sõnul polnud. «Kas edasi tuleb veel otsuseid, eks me peame olukorrale otsa vaatama, kui teravaks see muutub,» lisas ta.

Käibemaksu vähendamine pooleks aastaks maksaks Aabi sõnul suurusjärgus 150 miljonit eurot. Selleks tuleks teha nii lisaeelarve sel aastal kui tuleva aasta eelarve muudatus, märkis ta.

Aabi sõnul ta isiklikult meedet siiski pooldab.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles