Toiduamet: taimseid jooke ei tohi nimetada piimaks

Tarbija24
Copy
Kaerajooki ei tohi kutsuda piimaks.
Kaerajooki ei tohi kutsuda piimaks. Foto: AFP/Scanpis

Põllumajandus- ja toiduamet (PTA) rõhutab, et mandlitest või kaerast valmistatud jooki ei tohiks kutsuda piimaks. Taimsetest valkudest juustu ei tohiks kutsuda ka juustulaadseks tooteks.

Põllumajandus- ja toiduamet (PTA) tuletab taimsete toodete valmistajatele ja müüjatele meelde, et taimset päritolu toodete kohta ei tohi kasutada piimatoodetele mõeldud nimetusi mitte üksnes toodete märgistusel, vaid ka nende toodete reklaamimisel kliendilehtedes, meedias või mistahes muul viisil.

Piimatoodete nimetusi, nagu näiteks «piim», «juust», «koor», «jogurt» jne, tohib kasutada üksnes loomset päritolu toodete nimetamisel, kirjutab PTA.

PTA kalapüügi- ja turukorralduse osakonna juhataja Kaija Uuskami sõnul ei ole lubatud piima nimetusega kirjeldada ühtegi täiesti taimset toodet, sest piima saab ainult loomadelt. 

Samuti ei ole lubatud kasutada ainult piimatoodete kohta käivaid nimetusi taimsete toodete puhul. Nii ei tohi Eestis kasutada toodete kohta mõistet maapähklivõi või kookospiim. 

Viidata ei tohi ka sellele, et tegemist on piimatoote alternatiiviga või piimatootelaadse tootega, näiteks «juustulaadne» toode. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles