Madis Müller avaldas Euroopa Keskpanga ees seisva peamise küsimuse

Kaja Koovit
, majandustoimetuse juhataja
Copy
Madis Müller
Madis Müller Foto: Mihkel Maripuu

Viimaste kuude kiire inflatsioon euroalal tervikuna on üllatanud nii turuosalisi kui viimase Euroopa Keskpanga prognoosi valguses ka keskpanka, kuid praegu on veel vara öelda, kas keskpank võiks hakata intressimäärasid tõstma, tõdes Eesti Panga president ja euroala rahapoliitikat kujundava Euroopa Keskpanga nõukogu liige Madis Müller.

Intressmäärade tõstmine tuleb kõne alla, kui keskpank näeb, et hinnatõus on jõudnud püsivalt 2 protsendini. «Praegu me selles olukorras ei ole,» ütles Müller finantsstabiilsuse ülevaadet tutvustaval pressikonverentsil küsimustele vastates. 

Euroopa Kespanga praeguse prognoosi kohaselt peaks inflatsioon nii tuleval kui ületuleval aastal jääma alla 2 protsendi.

Praegused hinnatõusu kiirendanud tegurid on Mülleri sõnul oma loomult ajutised ning seotud energiahindade kiire tõusu ning tarneraskustega seotud erinavate kaupade hinnatõusuga. Põhiküsimus on, kui ajutiseks need tegurid osutuvad või muutuvad neist mõned püsivateks. Olgu näiteks läbi selle, et palgatõusud saavd olema prognoositust kiiremad.

«See on ka põhiküsimus, mis lähikvartalitel Euroopa Keskpanga ees seisab,» lausus Müller.

Mülleri sõnul võib praegu üsna veendunult öelda, et hinnatõus saab olema kiirem kui veel paar kuud tagasi järgmiseks aastaks prognoositi, kuid ei ole kindel, et oleme pidevalt 2- protsendilise inflatsioonini jõudnud.

Detsembrikuise Euroopa Keskpanga nõukogu kogunemise ajaks on rohkem andmeid, mille põhjal edasisisi rahapoliitilisi otsuseid langetada.

Müller tõi välja, et märtsis peaks lõppema koroonapandeemia mõjude leevendamiseks rakendatud suuremahuline võlaostuprogramm ning on küsimus, kas selle lõppedes oleks tarvis langetada täiendavaid otsuseid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles