Facebook loobus näotuvastustehnoloogia kasutamisest

PM Majandus
Copy
(FILES) In this file illustration photo taken on October 18, 2021, shows the US online social media and social networking service Facebook's logo on a tablet screen in Moscow. - Facebook is shutting down its facial recognition system, its parent company said on November 2, 2021,, a change that will impact over a billion users and which comes after serious concerns over privacy. (Photo by Kirill KUDRYAVTSEV / AFP)
(FILES) In this file illustration photo taken on October 18, 2021, shows the US online social media and social networking service Facebook's logo on a tablet screen in Moscow. - Facebook is shutting down its facial recognition system, its parent company said on November 2, 2021,, a change that will impact over a billion users and which comes after serious concerns over privacy. (Photo by Kirill KUDRYAVTSEV / AFP) Foto: Kirill Kudryavtsev

Maailma suurim ühismeediaplatvorm Facebook teatas, et ei kasuta enam näotuvastustarkvara fotodel ja videotes inimeste tuvastamiseks, vahendab BBC.

Seni said sotsiaalmeediarakenduse kasutajad valida, kas lubavad Facebookil kasutada funktsiooni, mis otsib nende nägu postitatud piltidelt ja teavitab neid, kui keegi on neist ​​platvormile pildi postitanud.

See on aga tekitanud avalikkuses palju eetilisi küsimusi, eelkõige privaatsuse, rassilise eelarvamuste ja tehnoloogia täpsuse kohta.

Näotuvastustarkvara kasutamise kohta puudub senini selge regulatsioon, mis sätestaks, kuidas seda tuleks kasutada, teatas Facebook. Firma tehisintellekti asepresident Jerome Pesenti lisas veebipostituses, et just seetõttu funktsioon kinni keerataksegi. «Jätkuva regulatiivse ebakindluse taustal usume, et on asjakohane näotuvastuse kasutamine piiritleda vaid kitsaste kasutusjuhtumitega.»

2019. aastal näitas USA valitsuse tellitud uuring, et näotuvastusalgoritmid olid afroameeriklaste ja asiaatide nägude tuvastamisel palju ebatäpsemad kui europiidsete nägude puhul. Riikliku Standardi- ja Tehnoloogiainstituudi uuringu kohaselt tunti eriti halvasti fotodelt ära afroameeriklastest naisi.

Inimeste fotodele märkimine ja tuvastamine on Facebookile ka üksjagu probleeme toonud. Eelmisel aastal lõppes kaua kestnud õigusvaidluse selle üle, kuidas ühismeediahiid fotosid sknneerib ja märgistab. Juhtum, mis oli kestnud alates 2015. aastast lõppes kokkuleppemenetlusega, kus Facebook nõustus maksma 550 miljonit dollarit hagi esitanud Illinoisi osariigist pärit kasutajatelt, kes väitsid, et ettevõtte näotuvastus rikub osariigi privaatsusseadusi.

Näotuvastustehnoloogiatega on probleeme ka teistel ettevõtetel. Amazon, Microsoft ja IBM teatas tänavu mais, et on lõpetanud näotuvastustoodete müügi politseile, kuna see viis valede inimeste arreteerimiseni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles