Tallinna sadama D-terminali ees müttavad järgmise suveni suured masinad

Jaano Martin Ots
, toimetaja
Copy

Tallinna sadama D-terminali ees käib mahukas ehitustöö. Järgmise suve lõpuks valmib seal 5,2 hektari suurune haljastatud avalik linnaruum, seni peavad reisijad ja neid teenindav transport arvestama ajutisest liikluskorraldusest tulenevate ebamugavustega. 

Tallinna Sadama info kohaselt kujundatakse D-terminali esine ala täielikult ümber. Projekti raames ehitatakse uued jalakäijate liikumisteed, sealhulgas niinimetatud Masterplaanis ette nähtud promenaad, katusealused  busside ja taksode ootajatele ja jalgrattaparkla. Markeeritakse ajalooline Tõrvaköögi asukoht, rajatakse Kochi ja Girardi väljakud ning uue silla esine koos vajalike välisruumi kujunduselementide, tiikide ja haljastusega. Lisaks uuendatakse kogu ala tänavavalgustus, kivisillutis ning teed ja tehnovõrgud. Liiklusvoo paremaks sujumiseks muudetakse Uus-Sadama tänava ning bussipeatuste asukohta, luuakse uus parkla reisijaid teenindavatele taksodele ning lühiajaline parkla reisijaid toovatele või ootavatele autodele.

Koos ümbritseva alaga on ümberkujundatava ala suurus ca 5,2 hektarit, mis hõlmab endast D-terminali esist, Lootsi kvartali esist ning Reidi teed promenaadiga ühendatavaid alasid. Ehituse kogumaksumus on 5,9 miljonit eurot, ehitab Nordecon. Ehitustöid kaasrahastatakse Euroopa Ühendamise Rahastu (CEF) meetme kaudu projekti Twin-Port 4 raames.

Piirkonna kaasajastamiseks korraldatud arhitektuurikonkursi võitis projekt «TAGLAS», mille kaasautorid olid Kivisilla OÜ maastikuarhitektid Ülle Grišakov ja Triin Järve ning K-Projekt AS maastikuarhitektid Signe Kasepalu ja Birgit Pukk.

Tallinna Sadama kommunikatsioonijuht Sirle Arro teatas, et D-terminalile on reisijatele tagatud juurdepääs kogu ehitustööde ajal.

«Palume järgida territooriumile paigutatud viitasid. Sõiduautod saavad parkida D-terminaliga vahetus ühenduses olevas parkimismajas, kus on kohti 385-le sõidukile.

Bussidele on eraldatud parkimiskohad vastavalt ehitusetappidele D-terminali läheduses – hetkel Kochi Aitade poolses osas, mõne aja pärast, kui on juba võimalik parkimine ka D-terminali ees. Samuti on tagatud kohad taksodele. Muidugi tuleb varuda kannatust ja arvestada mõningate ebamugavustega ehitustööde ajal, aga loodame,et lõpp-tulemus saab olema Eesti suurimale turismiväravale vääriline ning sadamakülastajate poolt heaks kiidetud,» rääkis Arro.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles