Hiina valitsus põhjustas toidu ostupaanika

Romet Kreek
, majandusajakirjanik
Copy
Kaupu meenutavad tühjadel lettidel vaid hinnasildid
Kaupu meenutavad tühjadel lettidel vaid hinnasildid Foto: ZUMAPRESS.com/scanpix

Esmaspäeval teatas Hiina majandusministeerium kohalikele omavalitsustele, et inimesed võiksid osta endale põhitoiduainete varud eriolukordade tarvis.

Kohalikele omavalitsustele soovitati, et nad seisaksid hea selle eest, et toiduvarud oleksid olemas ja hinnad oleksid talvel stabiilsed. Hiljuti tõusid köögiviljade hinnad ja Covid-19 kogub hoogu.

Hiinlased asusidki talveks kapsast, riisi ja jahu ostma. Kohati võttis ostlemine paanikaostude mõõtme. Inimesed said valitsuse sõnumist valesti aru ja hakkasid täiendavalt näiteks toiduõli ja riisi ostma.

«Külm talv tuleb ja me tahame olla kindlad, et meil on piisavalt süüa,» ütles Pekingis ühe supermarketi ees jalgrattale riisikotte ladunud naine Reutersile.

Supermarketi köögiviljade osakonnas oli pikk saba, sest inimesed varuvad tavaliselt talveks koju köögivilju.

Nüüd teatas Hiina riigimeedia, et põhikaupade osas valitsevad külluslikud varud. Hiina riigitelevisioon CCTV teatas, et ministeeriumi soovitust mõisteti veidi valesti.

Mõnedes linnades, nagu näiteks Tianjinis ja Wuhanis, lasid kohalikud omavalitsused müügile madalama hinnaga köögivilja. Kuid ka täna jätkusid paanikaostud, mis jätsid mõne poe letid tühjaks. Inimesed kaeblesid sel teemal veebis, kuid pidasid põhjuseks koroonaviiruse laia leviku tõttu toidu varumist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles