Superkiire internet: Eestis 100, Leedus ja Lätis 20 eurot (15)

Carl-Robert Puhm
Copy
Interneti tarbija näeb tavaliselt vaid pilti ruuterisse tulevast internetikaablist. Maa-alune elu on aga palju mitmekesisem ja seal tõmbab niite Telia.
Interneti tarbija näeb tavaliselt vaid pilti ruuterisse tulevast internetikaablist. Maa-alune elu on aga palju mitmekesisem ja seal tõmbab niite Telia. Foto: Chromorange/Primoz Jenko, Via Www.imago-images.de

Lätis ja Leedus jõuab kõige kangem, 1000-megabitine internet inimesteni 20 euro eest kuus. Eestis küsivad telekomiettevõtted sama kiiruse eest kliendilt aga 70–100 eurot. Internetiturgu reguleeriva tarbijakaitse ja tehnilise järelevalve ameti (TTJA) hinnangul pole see aga probleem, sest nii kiire teenuse järele polevat vajadust ega soovi.

Internetiturg jaotub lihtsustatult kaheks osaks: on hulgiturg ja jaeturg. Selleks et jaeturul kliendile teenust saaks müüa, on tarvis hulgituru alla liigituvat taristut: eeskätt kaablikanalisatsioone koos torudega, kus sees paiknevad internetti koju toovad kaablid. Enamik sellisest taristust kuulub Eestis telekomihiid Teliale. Osalt seetõttu, et see saadi päranduseks Eesti Telefonilt. Samas ka seepärast, et mullu 27 miljonit eurot kasumit teeninud Telia on aktiivsemalt sinna investeerinud.

Eeltoodud põhjustel on Telia siinsel internetiturul monopoli staatuses, kelle üle peab järelevalvet pidama TTJA. Amet on kohustatud tagama, et Telia annaks oma taristut mõistlikel alustel kasutada ka teistele huvilistele. Teiste turuosaliste – aga ka Euroopa Komisjoni – hinnangul pole TTJA selle ülesandega hakkama saanud.

Kommentaarid (15)
Copy
Tagasi üles