Lüganuse vald otsib VKG tehase eriplaneeringu koostajat

BNS
Copy
VKG juhatuse esimees Ahti Asmann ja aseesimees Meelis Eldermann tutvustavad biotoodete tehase rajamise plaani.
VKG juhatuse esimees Ahti Asmann ja aseesimees Meelis Eldermann tutvustavad biotoodete tehase rajamise plaani. Foto: Gert Tali

Lüganuse vallavalitsus kuulutas välja riigihanke Viru Keemia Grupi (VKG) biotoodete tootmiskompleksi eriplaneeringu ja keskkonnamõju strateegiliseks hindamiseks.

Kohaliku omavalitsuse eriplaneeringu koostamise eesmärk on olulise ruumilise mõjuga ehitiste jaoks parima võimaliku asukoha valiku menetluse läbiviimine ja biotoodete tootmiskompleksi rajamise detailse lahenduse väljatöötamine, selgub hanketeatest.

Kehtivas ja koostamisel olevas üldplaneeringus ei ole käsitletud olulise ruumilise mõjuga ehitiste asukohti ega rajamistingimusi. Arendaja on veendunud, et Lüganuse valla territooriumil võiks olla biotoodete tootmiskompleksi jaoks olemas vähemalt kaks alternatiivset asukohta.

Kavandatava kompleksi sobivaima asukoha valimisel tuleb arvesse võtta tootmiskompleksi jaoks vajaliku maa-ala suurust, sealhulgas eelistada määratud tootmismaa sihtotstarbega või nende vahetus läheduses asuvaid maa-alasid.

Samuti arvestada biotoodete tootmiskompleksi jaoks vajaliku infrastruktuuriga ja/või selle väljaehitusvõimalustega – rasketransport, alajaam, tootmiseks vajaliku veevõtu- ja väljalaskesüsteemid.

Seejuures peab arvestama, et biotoodete tootmiskompleksi rajamiseks vajalik maa-ala suurus on ligikaudu 160 hektarit.

Koostöös ekspertide, kohaliku omavalitsuse ja VKG esindajatega on planeerimisprotsessi käigus kavas välja selgitada olemasolevad asjakohased uuringud ja kasutada neid biotoodete tootmiskompleksi planeerimisel mõjude hindamise olulise referentsmaterjalina.

Koostöös kaasatavate ametiasutuste ja kohalike elanikega tuvastatakse olulised mõjutatavad keskkonnaaspektid ning küsimused, mis vajavad täpsemat uurimist ning leitakse üheskoos osapooltele sobivad lähenemis- ja uurimismeetodid.

Lüganuse vallavolikogu 25. augusti otsusega algatati Lüganuse valla territooriumile VKG biotoodete tootmiskompleksi kohaliku omavalitsuse eriplaneeringu ja keskkonnamõju strateegilise hindamise koostamine.

VKG kavandab Lüganuse valla territooriumile uue biotoodete tootmiskompleksi rajamist. Kavandatavas tehases hakatakse töötlema aastas 2–2,3 miljonit kuupmeetrit männi-, kuuse- ja kasepuitu, millest toodetakse sõltuvalt tootest ja toorainest 330 000 kuni 500 000 tonni aastas biotooteid.

Toodeteks on lahustuv tselluloos, tselluloos, tallõli, taastuvenergia, bioväetis ja kasvuparendajad. Lõpptoodanguks on tekstiilitööstusele erinevate kangaste tooraine. Lisaks võimaldab biotoodete kompleksi arendamine toota nii biokütuseid kui ka erikeemia tootegruppe – plastifikaatorid, sideained, fenoolid, polüestrid, hüdrogeelid ja antioksüdandid.

Planeeritavas kompleksis toodetakse taastuvatest energiaallikatest soojus- ja elektrienergiat nii omatarbeks kui müügiks elektrivõrku ning ümbritsevate omavalitsuste kaugküttevõrku. Tootmisprotsessis toodetakse rohelist elektrienergiat ligikaudu 730 gigavatt-tundi (GWh) ja ligikaudu 2720 gigavatt-tundi soojusenergiat.

Biotoodete tootmiskompleksi protsessi aastane tehnoloogiline veevajadus on 12,5 miljonit kuupmeetrit aastas. Ojamaa kaevandusvee kasutamise alternatiiviks on merevee kasutamine. Merevee kasutamine tähendaks ühendustorustiku ja magestamiskompleksi rajamist.

Parimaks lahenduseks on eeluuringus peetud Ojamaa kaevandusest väljapumbatava vee kasutamist, kuna selle kvaliteet vastab nõutava tehnoloogilise vee kvaliteedile ega vaja olulist eeltöötlust nagu seda oleks vaja merevee puhul.

Lisaks on kavas rajada oma reoveepuhasti, kuna tootmise käigus tekkiv ja töödeldav reoveemaht on sarnases suurusjärgus kui OÜ Järve Biopuhastusel. Muu hulgas on kompleksi vaja rajada heitvee ärajuhtimissüsteem, mille kaudu juhitakse puhastatud vesi tagasi süvamere kollektori kaudu Soome lahte.

Biotoodete tootmiskompleksi tootmisprotsessis välisõhu kvaliteeti mõjutavad heiteallikad on elektri ja soojuse koostootmisjaama põhikorsten ja rasketransport. Lisaks võib tekkida puidu väärindamisele iseloomulikku lõhnaheidet – puidutoodete koorimisest, hakkimisest, keetmisest, kasutatud leelise kontsentreerimisest ja toorkeemia taastootmisest, tootmisprotsessi käivitamise ja peatamise heidetest ja reoveepuhastist.

Tootmiskompleksi protsessid planeeritakse kinnise tootmistsüklina. Ühtse hingamissüsteemi kaudu kogutakse lõhnaaineid sisaldada võivad õhuheitmed kokku ja põletatakse katlas.

Kompleksi mitteohtlikuks jäätmeteks on puukoor, mida kasutatakse taastuvenergia tootmiseks kompleksis või planeeritakse müüa biomassi kasutavatele energiatootjatele ja saepuru, mida planeeritakse müüa kas puitlaastplaadi tootjatele või biomassi kasutavatele energiatootjatele. Lisaks jäätmeteks on tuhk ja reoveepuhasti biomuda, mida kasutatakse väetiste ja komposti tootmisel.

Kavandatavas biotoodete tootmiskompleksis luuakse 250 uut otsest kõrgepalgalist töökohta ja vähemalt 1000 töökohta tootmiskompleksi teenindavas väärtusahelas.

VKG projekti investeeringumaht on ligi 800 miljonit eurot. Praeguste plaanide kohaselt alustaks tootmiskompleks tööd kõige varem 2026. aastal.

Hankele saab pakkumusi esitada 17. novembri pärastlõunani. Leping sõlmitakse kolmeks aastaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles