Ratas: energiahindade mõju leevendamiseks tuleks käibemaksu langetada (3)

BNS
Copy
Riigikogu esimees Jüri Ratas
Riigikogu esimees Jüri Ratas Foto: Ain Liiva

Koalitsioonipartei Keskerakonna esimees Jüri Ratas näeb jätkuvalt ajutist käibemaksu langetamist toasoojale, elektrile ja gaasile kolmanda sammuna energiahindade äkilise tõusu mõju leevendamiseks tarbijatele.

Möödunud nädalal kinnitas valitsus elektrihinna tõusu tõttu välja töötatud toetuse põhimõtted, millega kompenseeritakse kõigile tarbijatele võrguteenuse tasust 50 protsenti, samuti otsustati omavalitsuste kaudu hüvitada vähemkindlustatud peredele 80 protsenti elektri-, gaasi- ja küttehinna tõusust elektri-, gaasi- ja kaugkütte hinnatõusust.

«Kolmanda sammuna näen jätkuvalt ajutist käibemaksu langetamist toasoojale, elektrile ja gaasile,» ütles Ratas BNS-ile. «Selle tegemiseks on vaja kõigepealt saavutada kokkulepe koalitsioonis,» lisas ta.

Majandus- ja taristuminister Taavi Aas ütles oktoobri keskpaigas ERR-ile, et valitsus on käibemaksu langetamise ettepanekut arutanud, aga kuigi energia käibemaksu langetamine oleks administreerimise poolest lihtne, siis võtaks see seadusandlikult rohkem aega.

Pisut vähem kui nädal hiljem ütlesid erakonna esindajad, et soovivad meetmega siiski edasi minna. «Ainult võrgutasude vähendamisest ei piisa selleks, et need talvised arved ei oleks nii rängad. Kõige tõhusam meede, mis võiks aidata nii eratarbijaid kui ka ettevõtjaid, oleks ajutiselt käibemaksu langetamine nii kaugkütte arvetel kui ka elektril ja gaasil,» kommenteeris Keskerakonna juhatuse liige Erki Savisaar ringhäälingule.

Ta lisas, et soovi korral suudaks riigikogu vajalikud seadusemuudatused paari nädalaga ära teha. Euroopa Liidu seadused võimaldaksid käibemaksu alandada viie protsendini ehk Eesti puhul kuni 15 protsenti.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles