Uuring: Covidi-kriis tekitas töötajates muremõtteid ja hirmu

PM Majandus
Copy
E-sigareti kasutajatel on kaks korda suurem tõenäosus saada depressiooni diagnoos võrreldes nendega, kes pole kunagi e-sigarette tarvitanud. Pilt on illustratiivne.
E-sigareti kasutajatel on kaks korda suurem tõenäosus saada depressiooni diagnoos võrreldes nendega, kes pole kunagi e-sigarette tarvitanud. Pilt on illustratiivne. Foto: Elmo Riig / Sakala

Koroonakriisist tingitud piirangud ja teadmatus tuleviku ees tekitab kolmandikul töötajatest ärevust, selgub CV-Online/CV.ee küsitlusest. 

Vaimse häirega diagnoositud töötajate arv on aastaga kasvanud 5% võrra, lisaks tõi veerand töötajatest välja, et koroonakriis on nende vaimsele tervisele negatiivset mõju avaldanud. Covid-19 kriis on inimestes tekitanud eelkõige muremõtteid ja hirmu - piirangud ja teadmatus tuleviku ees on kolmandikul töötajatest põhjustanud ärevust.

Polariseeriv on ka vaktsineerimise teema: 18% töötajatest tõi välja, et vaktsineerimata töökaaslased panevad neid muretsema oma turvalisuse pärast. Pea sama palju töötajaid kardab, et tööandja survestab neid vaktsineerima. Positiivsena leiab enamik töötajaid, et tööandja propageerib turvalist töökeskkonda.

«Uuringust jääb kõlama suur murefoon,» räägib CV-Online’i turundusjuht Karla Oder. «Kuigi muretsemine töökoha säilimise pärast on aastaga langenud, tekitab töötajates muret vaktsineerimine, samuti tuntakse ohtu võimaluse pärast nakatuda tööle sõites või tööl koroonaviirusesse.»

Kodukontorist töötades vähendatakse kontakte ja see on nakkuste piiramiseks soovitatav töötamise viis. Samal ajal isoleerib kaugtöö töötaja kolleegidest - väheneb vahetu suhtlus töökaaslastega, arutelud ning tööülesandeid täidetakse pigem üksi.

20% töötajatest leidis, et pidev kodukontorist töötamine Covid-19 kriisi ajal pani neid end tundma üksikuna ja nad tundsid puudust kolleegidega suhtlemisest. Samuti on töötajate stressi allikaks distantsõppel lapsed, kelle tõttu on töö tegemine raskendatud.

Uuringu viis tööportaal CV-Online Estonia läbi oktoobris vaimse tervise kuu raames. Küsitlusele vastas veebi teel 4384 inimest, kellest töötavaid inimesi on 3447. Töötajatena on käsitletud nii täiskoormuse ja osakoormusega kui ka kooli kõrvalt töötavaid inimesi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles