Lugeja küsib: mask, visiir või kogukonnamask - mida saan teha enda tervise kaitseks, ilma, et peaksin töösuhte lõpetama?

PM Majandus
Copy
Maski kandmine. Pilt on illustratiivne.
Maski kandmine. Pilt on illustratiivne. Foto: Tomas Ragina, Shutterstock.

Kevadel oli meie ettevõttes lubatud nii maskide, kui visiiride kandmine. Nüüd ütles tööandja, et visiirist enam ei piisa ning peab kandma maski. Paraku ma ei saa maski kanda sest mu enesetunne halveneb ning ma ei jaksa enam tööd teha. Mida saaksin teha enda tervise kaitseks ilma, et peaksin töösuhte lõpetama, küsib lugeja. 

Vastab tööinspektsiooni töökeskkonna konsultant Piret Kaljula:

Milliseid isikukaitsevahendeid töökeskkonnas kasutada tuleb, otsustab tööandja riskianalüüsi tulemustest lähtuvalt. Tööandja määrab ka isikukaitsevahendi vajalikud kaitseomadused. Kuna maskide (meditsiiniliste kaitsemaskide ning FFP2 ja FFP3 tüüpi maskide) kaitseomadused on paremad kui visiiridel, siis sellest tulenevalt saab tööandja kehtestada töökeskkonnas maski kandmise nõude.

Visiir kaitseb eelkõige köhimisel ja aevastamisel, kuid ka kõnelemisel tekkivate pritsmete eest, kuid ei filtreeri ei sisse- ega väljahingatavat õhku. Isegi kui maskid ei takista viiruse levikut sajaprotsendiliselt, vähendab maski kandmine nakatumise tõenäosust märkimisväärselt.

Vastavalt kriis.ee lehel välja toodud infona, ei lähe maskina arvesse sall, torusall, krae, visiir või muu ese, mis ei ole selgelt mõeldud kaitsemaskina kandmiseks. Eelistatud on meditsiiniline või sellega võrdsustatud mask (nt FFP1-3 mask või N95 respiraator), mis tõkestab koroonaviiruse delta tüve edasikandumist tõhusalt.

Töökeskkonnas kasutamiseks ei sobi ka nii nimetatud korduvakasutatavad kogukonnamaskid, mille põhifunktsioon on piirata süljepritsmete lendumist kandjalt keskkonda ja vastupidi ning piirata käte kontakti kaetud näo osaga. Seega ei ole selline mask samaväärne ei meditsiinilise maskiga ega ka FFP2 või FFP3 tüüpi maskiga sest selline mask ei taga piisavat kaitset. Isikukaitsevahendina saab kasutada meditsiinilist maski või hingamisteede kaitsemaski tüübiga FFP2 või FFP3.

Kui tööandja on maskide kandmise kohustuse kehtestanud, siis töötaja peab maski kandma.

Kui teile ei sobi tööandja poolt väljastatud maskid, siis andke sellest tööandjale teada. Tööandjal tasuks esimese sammuna osta erinevate tootjate kaitsemaske, kuna need võivad erineda nii kuju, õhu läbilaskevõime, aasade pikkuse kui ka muude omaduste poolest.

Kui töötajale on maski kandmine vastunäidustatud siis tööandja kaalub esmalt, kas on võimalik töötaja töö selliselt ümber korraldada, et töötaja ei pea maski kandma. Kui see võimalik ei ole siis paraku töösuhe edasi kesta ei saa sest töötaja ei saa tööd teha endale ja teistele ohutul moel.

Ka töötaja peab läbi mõtlema ning tööandjat teavitama, mida ta ise sellises olukorras lahendusena näeb. Kas on olemas mask, kaitseomadustele vastav, mis töötajale sobib sest enamusel inimestel on võimalik leida mask, mis temale sobib. Kui aga töötaja ei saa ühtegi maski kanda siis paraku ei saa selline inimene teha tööd, mis eeldab kokkupuudet teiste inimestega olgu nendeks siis kolleegid või kliendid. Kuna viiruse levik on riigis laialdane siis tuleb praegu kanda teiste inimestega kokku puutudes maske, ilmselt kestab selline olukord kevade või varasuveni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles