Utilitas tõstab detsembrist järsult soojuse hinda (9)

BNS
Copy
Taastuvkütusel töötav Utilitase Mustamäe koostootmisjaam.
Taastuvkütusel töötav Utilitase Mustamäe koostootmisjaam. Foto: Riho Kirss

Konkurentsiamet kinnitas uueks soojuse piirhinnaks Utilitase Tallinna võrgupiirkonnas, kuhu kuuluvad Tallinn ja Maardu, 83 eurot ning Rapla võrgupiirkonnas 72,34 eurot megavatt-tunni kohta; soojuse piirhindade tõusu põhjustas maagaasi hinnatõus, teatas ettevõte. 

Tallinna võrgupiirkonnas tõuiseb soojuse hind praeguselt 50,14 eurolt megavatt-tunnist 83 euroni megavatt-tunni kohta, seega on hinnatõus 65,5 protsenti.

Rapla võrgupiirkonnas tõuseb hind aga praeguselt 63,2 eurolt megavatt-tunnist 72,34 euroni megavatt-tunni kohta, mis teeb hinnatõusuks 14,5 protsenti.

Uued soojuse piirhinnad hakkavad kehtima alates 1. detsembrist ja uute hindadega arved jõuavad klientideni jaanuaris. Selle ajani kasutatakse kehtivat piirhinda. «Kui aasta alguses esitasime konkurentsiametile hinnataotluse, mis oleks kaasa toonud Tallinnas soojuse piirhinna languse, siis aasta vältel on gaasi hinnatõusust tulenevalt olukord drastiliselt muutunud ning oktoobri lõpus kinnitatud piirhind kujunes kahjuks senisest hoopis oluliselt kõrgemaks,» ütles Utilitase kaugkütteettevõtete juht Robert Kitt pressiteates.

Utilitas kinnitas BNS-ile, et Tallinna võrgupiirkonna soojuse hinna pea kahe kolmandiku suuruse hinnatõusu taga on vaid maagaasi hinnatõus, mis selle aasta jooksul tõusis kuus korda.

Soojemate sügisilmade puhul sai Utilitas kogu vajamineva soojuse taastuvatest allikatest ja olmeprügist, aga tarbimise suurenemisel külmade ilmadega tuleb kasutusele võtta ka maagaas, mille hind on aasta algusest tõusnud kuus korda, eriti suured hinnakõikumised on olnud viimastel kuudel.

Viimase 12 aasta jooksul on Utilitas investeerinud üle 400 miljoni euro, et soojuse tootmisel minna üle taastuvkütustele ja vähendada sõltuvust äärmiselt kõikuva hinnaga imporditavatest kütustest. Kõikides Utilitase võrkudes tarbitavast soojusest toodetakse vähemalt kaks kolmandikku puiduhakkest ja olmeprügist.

Tipukoormuste katmiseks kasutatakse fossiilkütust, mille hinnamuutus mõjutabki täna soojuse piirhinda. Puiduhake ja olmeprügi leevendab gaasi hinnatõusu mõju soojuse hinnale, ainult maagaasi kasutatavates piirkondades võib mujal Eestis soojuse hind ulatuda 150 euroni megavatt-tunni kohta. Utilitase Haapsalu, Kärdla, Keila, Jõgeva, Valga kaugküttepiirkondades jätkatakse hetkel kehtivate piirhindadega.

Selleks et tulevikus vältida turul energiahindade šokki, on ettevõtte sõnul oluline jätkata investeerimist uutesse tootmisallikatesse. Imporditavate kütuste osakaalu vähendamiseks tuleb teha mahukaid investeeringuid. Utilitasel on plaanis luua uusi fossiilivabasid tootmisvõimsusi, et vähendada maagaasi osakaalu alla 5 protsendini aastasest kogutoodangust ja saavutada oma võrkude süsinikuneutraalsus hiljemalt aastaks 2030.

«Tootjaid ja tarbijaid tabas käesolev energiakriis ühtemoodi ja loodame, et maagaasi hind langeb, kuid tänavu energiaturgudel toimuv näitab veelkord, et üleminek tuleks teha võimalikult kiiresti,» kommenteeris Kitt Utilitase kavatsust maagaasist loobuda. Suuremahuliste investeerimisplaanide elluviimiseks on tema sõnul vajalik läbimõeldud ja konstruktiivne koostöö era- ja avaliku sektori vahel.

Utilitas on taastuvenergia tootja ja kaugkütteettevõte Eestis. Ettevõte varustab soojusega 175 000 kodumajapidamist kaheksas Eesti linnas: Tallinnas, Maardus, Keilas, Raplas, Haapsalus, Kärdlas, Jõgeval ja Valgas ning pakub Tallinnas kaugjahutusteenust. Grupi ettevõtted käitavad kolme biokütusel töötavat koostootmisjaama, 26 katlamaja ja üheksat päikeseelektrijaama.

Kommentaarid (9)
Copy
Tagasi üles