Milrem jõudis mullu 1,6 miljoniga kasumisse

BNS
Copy
Milrem Robotics on Eesti kaitsetööstus üks lipulaevu.
Milrem Robotics on Eesti kaitsetööstus üks lipulaevu. Foto: Ago Gaškov

Robootika ja autonoomsete süsteemide arendaja Milrem AS jõudis möödunud aastal tunamullusest 515 200 euro suurusest kahjumist 1,6 miljoni eurose kasumini; käive aga kahekordistus 8,5 miljoni euroni.

Tegevusalade lõikes teenis ettevõte enim müügitulu Hollandist – 2 miljonit eurot, mida on pea kolm korda rohkem kui varasemal aastal. 1,4 miljonit teenis ettevõte Eestist, mida on enam kui kuus korda rohkem kui varasemal aastal. Alla miljoni teenis ettevõte Suurbritanniast, Prantsusmaalt, Saksamaalt, Belgiast ja Hispaaniast, selgub majandusaasta aruandest.

2020. aastal müüs Milrem mehitamata maismaasõidukeid Hollandisse, Norrasse, Suurbritanniasse, Singapuri ning Eestisse. Tulenevalt ülemaailmsest pandeemiast vähenes oluliselt demoesinemiste arv, ettevõte osales vaid ühel erialamessil. Aasta viimases kvartalis olukord paranes ning Milrem osales demodel Itaalias ning Saksamaal.

Tsiviilturu analüüsi tulemusel sisenes ettevõte tuletõrjerobotite turule ning valmis esimese päästeroboti prototüüp, millega viiakse praegu läbi katsetusi. Firma tegi edusamme ka metsarobotite arendamisel.

Koostöös teiste Eesti kaitsetööstusettevõtetega loodi konsortsium 6X6EST, mille eesmärk on arendada ja toota Eestile vajalikud soomukid. Aasta lõpuks oli konsortsiumis 40 ettevõtet.

Ettevõte kaasas 2020. aastal 3 miljonit eurot investoritelt aktsiakapitali suurendamiseks, mida on 36 protsenti rohkem kui varasemal aastal.

Töötajate keskmine arv kasvas möödunud aastal kaheksa inimese võrra 117 töötajani, tööjõukulud kasvasid aga 20 protsenti ligi 5,5 miljoni euroni.

Sel aastal on Milremi peamine fookus müügimahtude suurendamisel ning seniste kasutajate programmide toetamisel. Ettevõte on asutamas tütarettevõtet Milrem Robotics B.V. Hollandis, mis keskendub Hollandi RAS programmi toetamisele.

Jätkub Type-X arendus nii Saudi Araabia kliendi kui USA ja Euroopa tulevaste programmide suunal. Samuti jätkab ettevõte tsiviiltoodete arendamist nii tuletõrje kui metsandusrakenduste jaoks.

Milrem AS tegeleb robootika ja autonoomsete süsteemide arendamisega, mehitamata sõidukite tootmise ning mehhatroonika sektoris inseneriteenuste osutamisega.

Creditinfo andmetel on Milremi tegelikeks kasusaajateks Kuldar Väärsi ja Caceis Bank Germany.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles