Elektri hinnatõusu hüvitist saab peatselt küsida kohalikult omavalitsuselt (1)

Adele Johanson
Copy
Vähekindlustatud peredele hüvitatakse elektri ja kütte hinnatõus.
Vähekindlustatud peredele hüvitatakse elektri ja kütte hinnatõus. Foto: Zumapress/Scanpix

Eile teatas rahandusministeerium, et vähekindlustatud peredele hüvitatakse septembrist märtsini 80 protsenti elektri-, gaasi- ja kaugkütte hinnatõusust. Hüvitise saamiseks peab inimene esitama taotluse oma elukohajärgsele omavalitsusele.

Hüvitise taotlemine hakkab toimuma kohaliku omavalitsuse kaudu eeldatavasti detsembrist ja tagasiulatuvalt.

Taotlejal tuleb esitada andmed oma leibkonna liikmete koosseisu, sissetulekute kohta ning valmis panna oma energiaarved alates septembrist. Kui elektri- või gaasiarvel puudub tarbitud kogus, siis see info tuleks lasta ühistul juurde lisada.

Täpsemaid detaile hakatakse omavalitsustega kokku leppima järgmisel nädalal. «Tegeleme vastavate õigusaktide ette valmistamisega ja loome võimaluse, mille alusel saavad inimesed järgi kontrollida juba enne taotlemist, kas nad kuuluvad sihtgruppi ja kui palju neil oleks võimalik hüvitist taotleda ja saada,» selgitas Kristina Haavala rahandusminsiteeriumist. 

Omavalitsused ei tea veel, kui suure summa saavad nad vähemkindlustatud elanike toetuseks välja jagada. 

Hüvitise sihtrühmaks on leibkonnad, kelle netosissetulek on allpool suhtelise vaesuse piiri. Suhtelise vaesuse piiriks on pere ühe inimese kohta 611,4 eurot kuus. Iga järgmise vähemalt 14-aastase leibkonnaliikme kohta arvestatakse sellest summast 0,5 ja alla 14-aastaste puhul 0,3 ühikut. Nii on näiteks kahe täiskasvanu ja kahe alla 14-aastase lapsega pere suhtelise vaesuse piir 1283,9 eurot.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles