Elering uurib väikekatlamajade kütmist LNGga

Andrus Karnau
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti LNG projektid.
Eesti LNG projektid. Foto: graafika: Alari Paluots

Tallinna Tehnikaülikooli Soojustehnika instituut, Elering ja Eesti AGA algatasid uuringu analüüsimaks võimalusi vedelkütustel töötavate katlamajade üleviimiseks veeldatud maagaasi (LNG) kasutamisele, teatas Elering.

Uuringu läbiviija, TTÜ Soojusjõuseadmete õppetooli professori Andres Siirde sõnul on Eestis sadu katlamaju, mille ainsaks kütuseks on põlevkiviõli.

«Veeldatud maagaasil on nii tehniliselt kui ka majanduslikult suur potentsiaal põlevkiviõli asendada. Käesoleva uuringuga selgitame välja, milliseid muudatusi tuleks uuele kütusele ümberlülitumiseks katlamajades teha, milline saab välja nägema veeldatud gaasi tarneahel ning milline oleks ümberkorralduste majanduslik efekt,» lausus Siirde.

Elering on uuringu teostamise initsiaator, sest vastavalt Eesti gaasituru arendamise raportile on muude tegevuste hulgas oluline välja selgitada maagaasi täiendava nõudluse võimalikud allikad Eesti siseturul.

«Kindlasti suudab veeldatud maagaas pakkuda Eestis uusi lahendusi,» sõnas Eleringi maagaasi ärisuuna juht Janek Parkman «Ühest küljest peab veeldatud kujul Eestisse imporditav maagaas hakkama konkureerima torugaasiga. Teisalt on sellel potentsiaali konkureerida vedelkütustega nii energiatootmisel kui ka mere- ja maismaatranspordis.»

AS Eesti AGA osaleb uuringus tööstuspartnerina, kellele kuulub seni ainuke LNG terminal Läänemere ääres Nynäshamnis. põhitegevusalaks on erinevate gaaside tootmine, transport, hoiustamine ja müük. Lauri sõnul on neil pikaajaline kogemus erinevate tööstus- ja meditsiinigaaside tootmises ja transpordis.

«Eesti AGA seni veel veeldatud maagaasiga Eestis ei kauple, kuid tahame selleks kindlasti valmis olla, kui Eestisse rajatakse veeldatud maagaasi terminal,» ütles Eesti AGA tegevjuht Andrus Laur.

Tallinna Sadam ja Elering leppisid möödunud aasta detsembris kokku eeltööde tegemises Muuga sadamasse veeldatud maagaasi (LNG) Eestisse importiva terminali rajamiseks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles