Omniva kasum langes aastaga 69 protsenti (2)

BNS
Copy
Omniva juht Mart Mägi.
Omniva juht Mart Mägi. Foto: Konstantin Sednev

Omniva kaubamärki kasutava riigifirma Eesti Posti kolmanda kvartali kasum langes varasema aasta sama perioodiga võrreldes 69 protsenti 633 000 eurole, käive langes aga 3,6 protsenti 29,2 miljonile eurole.

Sealjuures ulatus kontserni üheksa kuu äritulu 105,8 miljonit euroni, kasvades aastaga 14,8 protsenti. Üheksa kuu kasum kasvas ligi neli korda 12,9 miljoni euroni, selgus Omniva kolmanda kvartali aruandest.

Omniva juhatuse esimehe Mart Mägi sõnul kasvas üheksa kuu koduturu e-kaubanduse maht sedavõrd palju, et ettevõtte käive jätkas kasvamist hoolimata kolmandale kvartalile suurt mõju avaldanud rahvusvaheliste pakimahtude langusele.

«Euroopa Liidus 1. juulist jõustunud kolmandatest riikidest tellitud postipakkide käibemaksumuudatus tõi kaasa ligikaudu 40 protsendilise rahvusvaheliste pakimahtude vähenemise. Selle eest on positiivne, et Eesti ja Baltikumi e-kaubandus on seda tugevamini kasvanud,» ütles Mägi pressiteates.

Üheksa kuuga kasvasid Baltikumi pakiteenuste tulud aasta varasemaga võrreldes 25 protsenti. Lisaks Eesti pakiteenustele jätkasid kasvutrendi ka Omniva äritulud Lätis ja Leedus, mis kasvasid aasta varasemaga võrreldes vastavalt 58 ja 49 protsenti.

Kolmandas kvartalis hakkas taas tõusma vahepeal taandunud COVID-19 nakatumine nii Eestis, Lätis kui Leedus, mistõttu kasvatas taas pakiautomaatide populaarsus. Neljandas kvartalis plaanib ettevõte oma pakiautomaadivõrgustikku veelgi laiendada.

Koroonaolukord mõjutab tugevalt pakimahtusid ka aastalõpu tipp-perioodil, mistõttu alustas Omniva kolmandas kvartalis ettevõte ettevalmistustega aasta lõpu eel toimuvateks ülemaailmseteks ja kohalikeks ostupühadeks, mis igal aastal pakimahte kasvatavad.

Kontserni rahvusvaheline äri kasvas vaatamata EL-i maksumuudatuste mõjule aasta varasemaga võrreldes 5 protsenti. Ka rahvusvahelises äris algas valmistume jõuluperioodi suurte mahtude teenindamiseks, mis tänavu on tavapärasest erinev seetõttu, et esmakordselt teeb ettevõte seda Kaunase ja Tallinna operatsiooni keskustes.

Seejuures prognoosib rahvusvaheline äri neljandaks kvartaliks kõigi aegade pakimahtude rekordit.

Infoäri teenuseid osutab grupis tütarettevõte Finbite OÜ, mille infoäri tulud kasvasid kolmandas kvartalis varasema aastaga võrreldes 19 protsenti. Finbite müügitulemused olid seejuures ajaloo suurimad ja seda nii Eestis, Lätis kui ka Leedus.

Eesti Post põhitegevusala on posti- ja logistikateenuste osutamine ning e-arvete käitlemine. Lisaks emaettevõttele kuuluvad kontserni tütar- ja sidusettevõtted.

Omandisuhtelt on Eesti Post Eesti riigile kuuluv äriühing. Kontsernis töötab 2300 inimest üle Baltikumi ning 2020. aasta käive oli 135,6 miljonit eurot.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles