Hiiumaa vald: lisalaev peaks olema vajadusel kohe stardivalmis

BNS
Copy
Parvlaev Tiiu Heltermaa sadamas.
Parvlaev Tiiu Heltermaa sadamas. Foto: Mihkel Maripuu

Hiiumaa vallavalitsus tegi majandusminister Taavi Aasale kolmapäeval saadetud kirjas ettepanekud Heltermaa-Rohuküla liini lisalaeva kohta, märkides muuhulgas, et alus peaks olema vajadusel kohe valmis liinile startima, kirjutab Hiiu Leht.

Vallavalitsus soovib, et kanalisse sõitma mahtumiseks peaks kolmas laev olema liinil nõudlusepõhiselt, nii nagu möödunud suvel sõitis Regula Virtsu-Kuivastu liinil. Lisalaev peaks sadamast väljuma esimesel võimalusel pärast põhilaeva ning lisalaev läheks liinile siis, kui eelmisest väljumisest jäi maha rohkem kui 100 liinimeetrit sõidukeid.

«Loodame, et toetate lisalaeva liinile toomist juba 2022. aasta suvel,» kirjutas vallavanema asendaja Hergo Tasuja.

Ettepaneku kohaselt saaks laev väljuda kummastki sadamast kolmel korral päevas. Näiteks kell 8.30/10, kell 13/14.30 ja kell 17.30/19, seega teha kuus reisi päevas. Vallakirjas viidatakse statistikale, mille järgi on vajadus lisareiside järele eelkõige reedeti ja pühapäeviti, aktiivsemal puhkuste perioodil ka esmaspäeval, neljapäeval ja laupäeval, kui mahajäämus laevareisidest on kõige suurem.

«Seega võiks lisalaev teha hinnanguliselt 15 edasi-tagasi reisi nädalas, arvestades vajaduspõhisust. See tähendaks vähemalt 60 edasi-tagasi ehk 120 reisi kuus.»

Lisareiside vajaduse põhjenduseks tuuakse kirjas nii reisijate kui üleveetavate sõidukite arvu stabiilne kasv. Nii oli Hiiumaa liinil 2021. aasta juulis reisijaid 17 protsenti rohkem ja sõidukeid 13 protsenti rohkem kui 2020. aasta juulis.

Lõppenud juulikuud ning kiiret kasvutrendi arvestades prognoosib vallavalitsus, et eeloleval aastal viiakse ainuüksi suvekuude jooksul üle mere miljon reisijat - kui laevagraafik vastab nõudlusele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles