Wise’i aktsia vajus läbi põranda (1)

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Taavet Hinrikus
Taavet Hinrikus Foto: JAANUS LENSMENT/POSTIMEES

Möödunud reede kujunes üsna suureks pettumuseks paljudele rahaülekandeettevõtte Wise aktsionäridele, kui sai teatavaks, et üks ettevõtte asutaja Taavet Hinrikus plaanib müüa turuhinnast madalama kursiga kuni 11 miljonit ettevõtte aktsiat.

Kuna vähem kui kuu aega tagasi tuli uudis, et teine (õigem oleks vist isegi öelda esimene) kaasasutaja ja tegevjuht Kristo Käärmann sai Ühendkuningriikide maksuametilt korraliku trahvi, põhjustas Hinrikuse aktsiamüük väärtpaberi hinna korraliku languse.

Möödunud reedel kukkus Wise’i aktsia hind viis protsenti, 8,08 Suurbritannia naelani, esmaspäeval lisandus langusele veel 1,1 protsenti ning selle nädala esimese börsipäeva lõpuks oli hind 7,994 naela ehk madalam kui siis, kui väärtpaberiga Londoni börsil kauplema hakati.

Wise’i börsile minek ei toimunud traditsiooniliselt ehk aktsiate avaliku esmapakkumise (IPO) teel, vaid kauplemisele pandi asutajate, varasemate investorite ja töötajate aktsiad.

Avaoksjonil kerkis Wise’i hind kaheksa naelani, mida võikski tinglikult nimetada IPO hinna analoogiks, mis tähendab, et aktsia hinna langemine alla selle taseme oli märgilise tähtsusega.

Noteerimise avaoksjonil müüsid Wise’i aktsiaid nii kaasasutajad kui ka varasemad investorid – osaliselt lihtsalt sellepärast, et börsil oleks, millega kaubelda.

Käärmann müüs käputäie, täpsemalt 55 899 aktsiat, teenides sellega 447 192 naela ehk praeguse kursi järgi veidi üle poole miljoni euro.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles