EL süüdistab Venemaad gaasi kasutamises relvana Moldova vastu (1)

Copy
Moldova peaminister Natalia Gavrilița.
Moldova peaminister Natalia Gavrilița. Foto: JOHANNA GERON

Euroopa Liidu välispoliitikajuht süüdistas neljapäeval Venemaad gaasi kasutamises geopoliitilise relvana Moldova vastu ning lubas riigi läänemeelset valitsust aidata.

Moldova on kuulutanud välja eriolukorra, et tulla toime gaasinappusega, mille põhjustas Vene gaasihiiu Gazpromi otsus järsult hinda tõsta.

«Me näeme Gazpromi katseid avaldada poliitilist survet, vastatasuks gaasihindade langetamisele,» ütles EL-i välispoliitikajuht Josep Borrell pärast kohtumist Moldova peaministri Natalia Gavrilițaga.

«Gaas on kaup, mida ostetakse ja müüakse, müüakse ja ostetakse, kuid seda ei tohi kasutada geopoliitilise relvana,» lausus ta.

Kardetakse, et Moskva kasutab oma mõjuvõimu energiasektoris, et tuua riik tagasi oma rüppe pärast Gavrilița lubadust läheneda Euroopa Liidule. Kremli väitel on tegu puhtalt kaubandusliku vaidlusega.

Moldova kriisi taustal on ülemaailmne energiahindade sööst, mis kimbutab ka Euroopa Liitu.

Borrell märkis, et «hinnakasv Euroopas ja terves maailmas ei ole üldjoontes gaasivarustuse relvana kasutamise tagajärg, kuid Moldova puhul see seda tõepoolest on».

Brüssel pakkus kolmapäeval Moldovale 60 miljonit eurot, et aidata sel kriisiga toime tulla.

Borrell nimetas seda «esimeseks sammuks» ja toonitas, et raha ei suunata mitte «Gazpromi kukrusse», vaid sellega toetatakse haavatavaid inimesi Moldovas.

Samuti lubas ta eraldada ressursse ja oskusteavet, et suurendada Moldova energiatõhusust ja mitmekesistada riigi energiaallikaid.

Gavrilița tervitas rahalist toetust, kuid ütles, et tema läänemeelne valitsus tahaks «rohkem tehnilist tuge, oskusteavet ja poliitilist toetust».

 
Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles