Biden tuli välja 1,75 triljoni dollarilise sotsiaalkulutuste paketiga

BNS
Copy
USA president Joe Biden.
USA president Joe Biden. Foto: Eduardo Munoz

USA president Joe Biden tuli neljapäeval välja uuendatud, 1,75 triljoni dollari suuruse sotsiaalkulutuste paketiga, mille üle peeti nädalaid pingsaid läbirääkimisi.

Pakett on mõeldud majandusliku ebavõrdsuse leevendamiseks ja näeb ette kulutusi laste hoolekandele, haridusele, tervishoiule, aga ka kliimamuutuse ennetamisele.

Bidenil ei läinud korda heakskiidu saamine oma algsele, 3,5 triljoni dollarilisele plaanile, mille poolt olid vasakpoolsed demokraadid, kuid mitte partei mõõdukad. Erakonnal on kongressis õhkõrn enamus.

Demokraatide vaidlus paketi üksikasjade ja suuruse üle ähvardas torpedeerida ka presidendi teise paketi, 1,2 triljoni dollarilise kava riigi laguneva taristu parandamiseks.

Sotsiaalkulutuste pakett oli senatis takerdunud vaid kahe mõõduka demokraadi vastuseisu taha, samas kui esindajatekojas tõkestasid vasakpoolsed demokraadid taristuplaani.

Anonüümsust palunud Valge Maja ametniku sõnul usub president, et uus kava pälvib kõigi 50 senati demokraadi toetuse ja poolehoiu esindajatekojas.

«Kõik on pardal,» ütles president Kapitooliumisse parteijuhtidega kohtuma jõudes. «See on hea päev.»

Pärast kohtumist erakonnakaaslastega siirdub Biden Rooma kohtumisele paavst Franciscusega ja G20 juhtide tippkohtumisele, millele järgneb ÜRO kliimakonverents Glasgows.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles