Euroopa Keskpanga tasuta lõuna kommertspankadele

Tõnis Oja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa Keskpanga president Mario Draghi.
Euroopa Keskpanga president Mario Draghi. Foto: SCANPIX

Euroopa Keskpanga madala intressiga laenud annavad pankadele võimaluse kolme aastaga kokku hoida 120 miljardit eurot, mis võimaldaks näiteks Londoni finantsettevõtetel säilitada praeguse boonuste taseme järgnevaks 24 aastaks, kirjutab Bloomberg.

Euroopa Keskpank andis detsembri lõpus kommertspankadele kolmeks aastaks laenu intressiga üks protsent aastas. Euroopa pankade keskmine eurovõlakirjade intress oli eelmisel aastal 4,3 protsenti, mis tähendab, et turult said pangad laenu enam kui neli korda kallimalt.

Goldman Sachs ennustab, et veebruari lõpus toimuval teisel keskpanga oksjonil laenavad pangad keskpangalt 680 miljardit eurot, mis teeb kahe oksjoni summaks 1,2 triljonit eurot. Tegemist on suurema summaga kui USA Föderaalreservi 1,2 triljonit dollarit, mille Ühendriikide keskpank laenas pankadele pärast Lehman Brothersi kokkukukkumist 2008. aastal.

«Keskpank pumpas turule uskumatult odavat raha sellepäras, et pankadevaheline turg oli sisuliselt suletud,» ütles uudisteagentuurile Rahvusvahelise finantsregulatsiooni keskuse direktor Richard Reid. «Tugevad pangad saavad sellest kindlasti kasu, aga see on Euroopa Keskpanga jaoks teisejärgulise tähtsusega,» lisas ta.

Morgan Stanley arvutuste kohaselt kasvavad Itaalia ja Hispaania pankade kasumid tänu Euroopa Keskpanga laenule 10 protsenti.

«See on väga paljuski tasuta lõuna,» ütles Saksamaa panga WestLB ökonomist Arnd Schaeffer. «Pangad saavad raha üheprotsendilise intressiga ning laenavad selle välja tunduvalt kallimalt. See on neile üsna hea,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles