Riik müüb Teede Tehnokeskuse maha, firma eeldatav väärtus on 5 miljonit eurot

BNS
Copy
Majandus- ja taristuminister Taavi Aasa sõnul on Teede Tehnokeskus aastate jooksul võtnud tugeva koha vabal turul ning ettevõtte erastamine loob parema võimaluse ettevõtte ambitsioonide elluviimiseks.
Majandus- ja taristuminister Taavi Aasa sõnul on Teede Tehnokeskus aastate jooksul võtnud tugeva koha vabal turul ning ettevõtte erastamine loob parema võimaluse ettevõtte ambitsioonide elluviimiseks. Foto: Sander Ilvest

Majandus- ja taristuminister Taavi Aas sai neljapäevasel valitsuse istungil nõusoleku müüa avalikul enampakkumisel kõik riigifirma Teede Tehnokeskuse aktsiad. AS-i Teede Tehnokeskus eeldatav väärtus on 4,8–5,1 miljonit eurot.

Aas soovib müüa riigile kuuluvad 10 554 AS-i Teede Tehnokeskus aktsiat ehk kõik riigifirma aktsiad. Ühe aktsia nimiväärtus on 100 eurot. Ettepaneku enampakkumise korraldamiseks tegi minister neljapäevasel valitsuse istungil, teatas valitsuse kommunikatsioonibüroo.

Avaliku enampakkumise järgselt müüakse kõik riigile kuuluvad aktsiad parimale pakkujale järgmise aasta sügisel. «Teede Tehnokeskus on üle 50 aasta osutanud teetaristu valdkonnas insener-tehnilisi teenuseid ning aidanud riigil luua teadmist ja uusi lahendusi teetaristu arendamisel ja haldamisel, et meie teed oleksid kvaliteetsemad ja liiklus ohutum,» ütles majandus- ja taristuminister Taavi Aas.

Ministri sõnul on ettevõte aastate jooksul võtnud tugeva koha vabal turul ning ettevõtte erastamine loob parema võimaluse ettevõtte ambitsioonide elluviimiseks.

AS Teede Tehnokeskus tellis võõrandamise ettevalmistamiseks 2021. aasta suvel ettevõtte hariliku väärtuse hindamise analüüsi, mis võimaldab omanikul ja tulevastel potentsiaalsetel ostjatel hinnata äriühingu väärtust ning äriühinguga seotud finantsriske.

Riigivara võõrandamisel tuleb lähtuda printsiibist, et seda tehakse riigile kõige kasumlikumal viisil. Kuivõrd praeguseks on ettevõtte moodustamise ajendid ja riigi osalemise eesmärgid valdavas osas ära langenud, siis on kõige mõistlikum ettevõtte aktsiate võõrandamine koos kehtivate vabaturutingimustes sõlmitud lepingutega.

Majandus- ja kommunikatsiooniministeerium alustab tehingu müüginõustaja otsingutega, kelle olulisemad ülesanded on riigi nõustamine, aktsiate hariliku väärtuse uuendamine 2021. aasta auditeeritud majandusaasta andmete alusel, aktsiate avaliku enampakkumise infomaterjali koostamine ja aktsiate avaliku enampakkumise läbiviimine.

57 aastat tagasi asutatud AS Teede Tehnokeskus on insener-tehnilisi konsultatsioone osutav äriühing, kelle missioon on luua teadmist ja pakkuda uusi lahendusi teetaristu haldamisel ja arendamisel ning visioon on saada mainekaks teedealase ekspertiisi- ja innovatsioonikeskus Baltikumis ja lähiregioonis.

Ettevõte tegutseb täielikult avatud konkurentsi tingimustes ja riigile otselepingutega teenuseid ei osuta.

Ettevõttes töötab praegu üle 50 inimese, kellest 70 protsenti on erinevate valdkondade kõrgharidusega insenerid. Teede Tehnokeskus osutab teenuseid lisaks Eestile veel Lätis, Leedus ja Saksamaal ning tulevikus on plaan välisturgude osa kasvatada.

2020. aastal teenis AS Teede Tehnokeskus ligi 3,5 miljoni euro suuruse käibe juures 306 400 eurot puhaskasumit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles