Eluaset saab osta ka omafinantseeringut kogudes

Romet Kreek
, majandusajakirjanik
Copy
Alguses üürides kodu ostmise teenust pakkuva platvormi Numai Eesti juht Erve Lettermo ja Numai Leedu juht Aurimas Čiagus.
Alguses üürides kodu ostmise teenust pakkuva platvormi Numai Eesti juht Erve Lettermo ja Numai Leedu juht Aurimas Čiagus. Foto: Madis Veltman, Postimees/Scanpix

Leedust Eestisse laienev Numai pakub võimalust leida endale meeldiv eluase ja osta see siis kui omafinantseering on koos, kuid samas saab kohe koju üüri makstes elama asudes. Kõigepealt üüritakse eluase, et seda osta.

Üüriperiood on alates ühest aastast. Üürilepingu kehtivusajale ei seata piiranguid, üürihind külmutatakse viieks aastaks. Juba aasta möödudes saab kodu välja osta ja üürilepingu lisatasuta üles öelda. Kodu eest tuleb tasuda hind, millega Numai eluaseme ostab nagu ka soovitud sisustuse ja remondikulud. Lisaks üürile koguneb omafinantseering, mille kokkusaamise järel saab klient pangast laenu võtta ja kodu välja osta.

«Me tahame kliente aidata,» rääkis Numai Leedu juht Aurimas Čiagus. «Kui inimene või pere tahab eluaset osta ja omafinantseeringut pole, võib minna nii, et kinnisvara kallineb kiiremini kui omafinantseering koguneb. Meie müüme eluaseme soetushinnaga. Fikseerime müügihinna viieks aastaks. Kui kinnisvara kallineb vahepeal, on see üüriteenuse kasutaja võit.»

Leedu kogemuse kohaselt pole sugugi kerge korterit üürida. Näiteks stressirohkes olukorras on lahku mindud ning laste ja kassi-koeraga tahetakse korterit üürida. See ei õnnestu sageli, sest üürileandjad ei taha väikeste lastega ja lemmikloomadega üürnike.

«Meie esimene klient oli Leedus kõrgepalgaline jurist, kes sellel põhjusel ei leidnud üürikorterit. Saime tema probleemi lahendada, meid ei häirinud lapsed ega lemmikloomad. Ta kogub omafinantseeringut ja saab üürida kodu, mida soovib osta.»

Leedus pakutakse teenust Vilniuses ja Kaunases. Eluasemete suhtes ollakse väga valivad, mistõttu iga kinnisvara ei sobi ostueesmärgiga üürimiseks. Vajadusel kaasatakse väliseid eksperte, et hinnata kinnisvara sobivust ja seisukorda.

«Me olema pidanud päris paljude soovitud objektide osas ära ütlema, kui kinnisvaral on tehnilised või juriidilised puudused,» rääkis ta. Sellest hoolimata ulatub Numai portfell Leedus 17 miljoni euroni.

Eestis on kavas alustada Tallinnast ja Harjumaast.

Näiteks Tallinnas sobivad nii esmased kui järelturu korterid, kusjuures ehitusaasta pole oluline. Ka Tallinnas ja mujal Harjumaal asuvad eramud ja ridaelamud sobivad, kuid need peavad asuma Tallinna kesklinnast kuni 20 kilomeetri kaugusel. Eluaseme hind peab jääma vahemikku 50 000 kuni 700 000 eurot.

«Enne laienemist Tallinnast väljaspoole tuleb USAs juba levinud teenus Eestis juurutada,» rääkis Numai Eesti tegevjuht Erve Lettermo.

Kuigi Leedust jääb Eestisse tee peale Riia, siis seal pole kavas teenust pakkuda. Põhjuseks on Riia pidevalt vähenev rahvaarv, mis muudab selle turu ebahuvitavaks, märkis Čiagus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles