ÜRO: pandeemia mõju tööle on olnud arvatust hullem

Copy
Naine töötamas Bangladeshi rõivatehases.
Naine töötamas Bangladeshi rõivatehases. Foto: MONIRUL ALAM

Koroonaviiruse pandeemia mõju töökohtadele on olnud oodatust rängem ja kahekiiruseline taastumine, mis on ilmnemas rikaste ja vaeste riikide vahel, on murettekitav, hoiatas kolmapäeval ÜRO Rahvusvaheline Tööorganisatsioon (ILO).

«Tööturgude praegune trajektoor osutab soikunud taastumisele, kus on ilmnenud suured langusriskid, ja suurele erinevusele arenenud ja arenevate majanduste vahel,» ütles ILO juht Guy Ryder.

«Neid trende veab ebavõrdsus vaktsiinide jaotamises ja eelarvelises võimekuses, millele tuleb kiiresti lahendus leida.»

ILO ennustas, et maailmas tehtud töötundide arv on tänavu 4,3 protsenti madalam kui 2019. aastal. See on võrdne umbes 125 miljonit täiskohaga töökohaga.

Juunis prognoosis ILO 3,5-protsendist langust, mis oleks võrdne saja miljoni töökohaga.

Kõrgema sissetulekuga riikides kahanesid tehtud töötunnid aasta esimeses kolmes kvartalis 3,6 protsenti, madala sissetulekuga riikides 5,7 protsenti ja keskmise sissetulekuga riikides 7,3 protsenti.

Töötunde kaotati kõige vähem Euroopas ja Kesk-Aasias, kõige enam aga araabiamaades.

ILO leidis ka, et pandeemia mõju tööle on kõige hullemini tabanud noori, eriti aga noori naisi

ILO hinnangul peaks madala sissetulekuga riikide töötundide taastumine jõudma rikastele riikidele järgi niipea, kui saadakse parem ligipääs vaktsiinidele.

Organisatsioon arvutas, et iga 14 täielikult vaktsineeritud inimese kohta lisandus maailmaturule üks täiskohaga töökoht.

Rikastes riikides oli oktoobri alguseks täielikult vaktsineeritud 59,8 protsenti inimestest, võrreldes 1,6 protsendiga vaestes riikides.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles