Nädalavahetuse torm lennutas katuseid, kasvuhooneid ja lõhkus väravaid

PM Majandus
Copy
Torm Merivälja muulil.
Torm Merivälja muulil. Foto: Eero Vabamägi

Nädalavahetuse tugev tuul kiskus lahti katusekatteid, kuid mitmel juhul langetasid tuuleiilid puid, purustasid väravaid ning lennutasid naabrite juurde ka aiamaja.

«Eks nüüd tuleb täpsemad kahjunumbrid välja arvutada, kuid esmasel hinnangul jääb keskmine kahjusumma paari tuhande euro juurde,» märkis Salva Kindlustuse varakahjude osakonna juhataja Karen Soosalu.

Suurim kahju ulatub  üle 10 000 euro, kus tuul kiskus lahti kortermaja katuse. «Lõhutud katuse tagajärjel võivad kahjud tihti üpriski suureks osutuda ja need võivad selguda isegi alles tagantjärele, kuna sellega võib kaasneda ka muid kahjusid – vihmavesi pääseb hoone konstruktsioonidesse, korteritesse, katus lõhub muid hooneid jne,» märkis Soosalu.

Nii juhtus seekord näiteks Tallinnas, kus tuul rebis lahti korterelamu fassaadi, mistõttu kukkus alla ka vihmaveerenn ja seda otse all parkinud auto peale.

Salva klientidel tuli seekordse tormiga ette praktiliselt kõiki võimalikke kahjusid – kukkusid puud majade ja aedade peale, lendasid batuudid, kiiged ja kasvuhooned, rebiti lahti katusekatteid jne. Seni on Salvale tulnud 25 kahjuteadet, kuid oodata on veel.

Soosalu sõnul on viimaste aastate tormikahjude hulka tekkinud üks uus kahjuliik, mis tõstab keskmist kahjude summat – päikesepaneelid. «Tundub, et see on saamas nüüd üha tavalisemaks. Päikesepaneelid on järjest rohkematel hoonetel,» märkis Soosalu.

Vähemalt neli Salva klienti andsid teada, et nädalavahetuse torm kahjustas nende kasvuhooneid. Kahel juhul kiskus torm kasvuhoone lausa maast lahti ning lennutas seda mööda aeda ringi. Kosel avastas üks omanik oma aiamaja peale tormi hoopis naabri aiast.

«Nädalavahetuse torm näitas ka seda, et paljudel juhtudel on tormituultele vägagi vastuvõtlikud värvad ja ka aiad. Just sellised, mis liiguvad mootoriga. Ühel juhul oli väravale paigaldatud ka spetsiaalne tuulelukk, millest siiski lõpuks kasu polnud, sest tuul suutis selle lihtsalt ära painutada,» rääkis Soosalu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles