ID-kaardi paroolide kaotamine toob kaasa paraja peavalu

Tarbija24
Copy
ID-kaart
ID-kaart Foto: Arvo Meeks

Järgmisest aastast ei saa uusi paroole taotleda dokumentidele, mis on välja antud enne 2018. aasta novembri lõppu. Kui seni võis kadunud või unustatud PIN-koodid asendada, siis nüüd tuleb vanemate ID-kaartide puhul taotleda uut dokumenti. 

Selle aasta lõpuni saab taotleda ka uusi paroole, kui ID-kaardi PIN-koodid on ununenud või koodiümbrik kadunud. Uue koodiümbriku saamiseks tuleb tasuda riigilõiv politsei- ja piirivalveameti teeninduses 5 eurot ja välisesinduses 20 eurot. Uued paroolid kehtivad sellisel juhul ka juba olemasoleva ID-kaardiga. 

Uuest aastast tuleb PIN-koodide unustamise või koodiümbriku kadumise korral  muretseda ka uus ID-kaart. Uue ID-kaardi eest tuleb maksta riigilõivu 20 eurot ning kui seda teha kiirkorras, maksab uus dokument koguni 45 eurot.

Ilma PIN-koodideta kehtib dokument üksnes füüsiliseks isikutuvastamiseks. Paroole on vaja selleks, et ID-kaardi abil ennast internetis tuvastada ja allkirju anda. PIN1 on isiku tuvastamiseks digitaalses keskkonnas ja PIN2 on allkiri.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles